De første tegningene i det de fleste utenfor araberverdenen opplever som en svært usmakelig konkurranse, skal være to tegninger fra den australske karikaturtegneren Michael Leunig. Det er nettsiden www.irancartoon.com som arrangerer konkurransen sammen med Irans største avis, Hamshahri.

– Som et tegn på solidaritet med den muslimske verden og som en øvelse i ytringsfrihet vil jeg gjerne sende en karikaturtegning til dere om temaet Holocaust, sier Leunig på nettsiden irancartoon.com, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Myte

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har utløst internasjonal fordømmelse og oppstyr for sine gjentatte utsagn om at Hitlers folkemord på jødene under annen verdenskrig er en «myte» som er blitt brukt for å opprette staten Israel.

Den første av Leunigs to karikaturtegninger viser en fattig mann med Davidstjernen på ryggen som går mot utryddelsesleiren Auschwitz der innskriften «Arbeit macht frei» (Arbeid gjør deg fri) står over porten, slik det i sin tid gjorde.

Den andre tegningen viser samme scene, men viser «Israel 2002» og slagordet «Krig gir fred» over inngangen. Den samme mannen bærer nå et gevær.

– Jeg har hatt visse vansker med å få dette arbeidet offentliggjort i hjemlandet, og jeg tror det vil bidra til å kaste lys over hykleriet i Vestens snakk om talefrihet hvis dere vil publisere det, siteres Leunig.

Vestens grenser

Avisen Hamshahri, som utgis av de svært konservative myndighetene i Teheran, lanserte tegnekonkurransen mandag under tittelen «Hva er grensene for Vestens ytringsfrihet?».

– Ytringsfrihet har alltid vært vestlige personers påskudd for å fornærme muslimer, hevder Hamshahri i introduksjonen til konkurransen. Avisens grafikkredaktør sa tidligere denne måneden at målet var å snu opp ned på den situasjonen som oppsto med publiseringen av Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten og senere en rekke andre aviser.

Konkurransen er ifølge avisen åpen til 5. mai.

Irans president og myndigheter gir åpent støtte til historieframstillinger som stammer fra ny— og gammelnazister og historiske revisjonister. De hevder at nazi-Tysklands systematiske massedrap og utryddelse av jøder ikke skjedde eller er voldsomt overdrevet.

Irans jøder protesterer

Flere internettsider meldte mandag at Irans jøder har protestert kraftig mot president Ahmadinejads benektelse av jødeutryddelsen.

– Hvordan kan en lukke øynene for de ugjendrivelige bevis for fordrivelsen og massakrene på jøder i Europa og annen verdenskrig, sier lederen for det jødiske samfunn i Iran, Harun Yashayai, i et brev som skal ha blitt sendt presidenten 26. januar.