Ingen skal beskylde regimet for ikke å prøve: Det populære nettstedet Facebook er blitt blokkert, mobilnettet fungerer dårlig og utenlandske korrespondenter har fått beskjed om å komme seg ut av landet.

Likevel ser det ut til at myndighetene har vanskeligheter med å opprettholde sensuren. Spesielt bloggtjenesten Twitter brukes til å sende meldinger om sammenstøt og voldshandlinger som de statlige mediene tier om. Noen av meldingene inneholder lenker til videosnutter på nettsteder som YouTube og Flickr.

– De er bare i stand til å sensurere på lappeteppe-vis. Og sensur dreier seg i sin natur om alt eller ingenting, sier Robin Gross fra den amerikanske organisasjonen IP Justice, som jobber for digitale rettigheter.

Ungdom

En av grunnene til at internettstedene har fått en viktig rolle i de iranske protestene, er den store andelen unge både blant demonstrantene og i befolkningen generelt. YouTube og Twitter er først og fremst medier for ungdom, og i Iran er over halvparten av befolkningen på rundt 70 millioner under 30 år.

«Angrepet i gatene av en gjeng på motorsykler med køller – skudd i luften – flammer i gatene over hele byen – veier stengt», skrev en bruker på Twitter tirsdag.

Twitter gjør det mulig å sende korte meldinger på 140 tegn fra mobiltelefoner til et internettsted. Meldingen kan i tillegg leses som tekstmelding som sendes ut til brukernes mobiler.

Feil bilde

Den hektiske nettaktiviteten i Teheran har utløst rykter om en iransk «twitterrevolusjon». Men de som følger «twitringen» tett, risikerer å få et feilaktig bilde av situasjonen i landet, siden det typisk er unge, høyt utdannede i byene som bruker de nye mediene. Og tradisjonelt har misnøyen med regimet vært stor nettopp i denne gruppen.

Til sammenligning har president Mahmoud Ahmadinejad pleid å få mye støtte fra fattige på landsbygden, som har svært begrenset tilgang til internett.

I tillegg er det mange som skriver om forholdene i Iran, som ikke selv befinner seg i landet. Hvem som er hvor, er ofte umulig å avgjøre, siden brukerne vanligvis er anonyme. Noen forsøker dessuten å skjule sporene sine på nettet for ikke å bli avslørt av iranske myndigheter.

KREVER NYVALG: Mousavis tilhengere krever omvalg i Iran.
STRINGER/IRAN
MASSEDEMONSTRASJON til fordel for Mousavi i Teherans gater.
BEHROUZ MEHRI