Den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki sa søndag at britene kan bli tiltalt for å ha tatt seg ulovlig inn i iransk farvann. Han sa også at han kommer til å diskutere saken med sin britiske kollega Margaret Beckett.

De 15 britene ble pågrepet fredag vet munningen av vannveien Shatt al-Arab innerst i Persiabukta. Iranske myndigheter insisterer på at britene befant seg i iransk farvann, mens Storbritannia like skråsikkert hevder at de var i irakisk farvann da de ble tatt til fange.

Den britiske statsministeren Tony Blair la søndag hele ansvaret for «den meget alvorlige» situasjonen som har oppstått på Iran.

– Jeg håper iranerne forstår hvor avgjørende en løsning på dette spørsmålet er for oss, framholdt han.

Ført bort

– Jeg gjorde det klart at britiske styrker aldri med overlegg begir seg inn i iransk farvann, sier statssekretær Lord Triesman i det britiske utenriksdepartementet som holdt møte med Irans London-ambassadør Rasoul Mohavedan lørdag. – Vi vet ikke hvor de bortførte er, og jeg skulle ønske jeg visste det, sa Triesman til fjernsynskanalen Sky News søndag.

– Vi mener å ha gode og sterke holdepunkter for at de befant seg i irakisk farvann da de ble bortført, men dette er et teknisk spørsmål og bør løses slik det vanligvis skjer med slike tekniske saker, fortsatte Triesman.

Tyskland, som er formannsland i EU, har gitt sin Iran-ambassadør ordre om å ta saken opp med myndighetene i Teheran.

«Gisler»

Mens det utfoldes hektisk diplomatisk virksomhet i saken, ser ingen av partene ut til å ønske noen konfrontasjon. Men i britiske medier stiger temperaturen for hver time som går, og selv den nøkterne rikskringkastingen BBC beskriver de bortførte britene som «gisler».

Det like nøkterne tyske nyhetsbyrået DPA skriver at bortføringen «kunne vært hentet ut av en lærebok i moderne sjørøveri». Byrået påpeker at radikale studenter som støtter Irans president Mahmoud Ahmadinejad krever at britene stilles for retten, tiltalt for spionasje.

Britene er på sin side ikke i tvil om at bortføringen i Persiabukta har sammenheng med den internasjonale striden om Irans atomprogram. FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag å skjerpe de internasjonale straffetiltakene, etter at iranerne har nektet å stanse sin anrikning av uran.

CHIP EAST
ATEF HASSAN