– Iran har ikke annet valg enn å revurdere medlemskapet i ikkespredningsavtalen dersom landet blir satt under ytterligere internasjonalt press, sa Irans sjefforhandler Ali Larijani mandag.

Han sa videre at Iran har begynt å anrike uran og at regimet har kapasitet til å ta i bruk 3.000 sentrifuger.

Nyheten om at anrikingsprosessen nå er på «industrielt nivå» ble presentert av lederen for den iranske atomenergiorganisasjonen Gholamreza Aghazadeh, på det som blir kalt Irans nasjonale atomteknologidag og som markerer at det er ett år siden Iran for første gang klarte å anrike uran.

– Gir ikke etter

I en tale ved atomanlegget ved Natanz gjentok president Ahmadinejad mandag at Iran kommer til å fortsette utviklingen av landets atomprogram og at han ikke kommer til å gi etter for press fra stormaktene.

– Den store iranske nasjonen, som i århundrer har vært en pioner i vitenskapen, vil ikke la noen tyranniserende makter legge hindringer i veien for utvikling ved å påvirke verdenssamfunnet, sa presidenten.

Irans atomprogram er nå på «vei mot toppen», sa presidenten videre.

– I dag har denne nasjonen sluttet seg til de landene som produserer kjernefysisk brensel i industriell skala, sa Ahmadinejad i talen.

Presidenten sa ingenting om hvor mange av sentrifugene som nå var satt inn i produksjon.

Ytterligere spent

Det er ventet at Irans kunngjøring mandag vil gjøre forholdet til Vesten ytterligere spent, melder BBC.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt to resolusjoner med sanksjoner mot Iran som følge av at landet nekter å stanse anrikningen av uran.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ville mandag ikke kommentere uttalelsene fra Iran, men USA, EU og FN uttrykte dyp bekymring.

– Irans kunngjøring viser at det var riktig å innføre sanksjoner, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Sean McCormack.

– Dette forandrer ikke vår posisjon. Iran må samarbeide fult ut med IAEA og rette seg etter resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, sier en talsmann for EU-kommisjonen.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Iran innstendig om å etterfølge Sikkerhetsrådets resolusjoner.

– Elektrisitet

Iranske myndigheter insisterer på at landets atomprogram kun skal brukes til å produsere elektrisitet. Vestlige land frykter at den egentlige hensikten er å lage atomvåpen, og har forsøkt å presse Iran til å innstille de mest kontroversielle delene av programmet.

Irans målsetting er å bygge 54.000 sentrifuger for anriking av uran.

De meste sensitive områdene av atomanlegget ved Natanz ligger dypt under bakken, og antas å kunne romme opptil 50.000 sentrifuger for anriking av uran, melder BBC.

RAHEB HOMAVANDI