Saken ligger an til å bli et svært hett tema i den siste av tre debatter mellom president Barack Obama og hans utfordrer Mitt Romney, skriver Aftenposten. Den holdes natt til tirsdag og skal handle om utenrikspolitikk.

Romney har lenge anklaget Obama for å være for passiv i sin støtte til israelerne og at han har gjort for lite for å stanse iranernes atomprogram.

Langvarig kontakt

I all hemmelighet skal amerikanerne ha sondert med iranerne om å få i gang forhandlinger, nesten helt siden Obama som president for snart fire år siden.

En talsmann for Det hvite hus, Tomme Vietor, avviste lørdag kveld at det er inngått en slik avtale om land-til-land-samtaler mellom USA og Iran. USA vil fortsatt samordne sin diplomatiske innsats i denne saken med de andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland, sa Vietor, men la til at USA fra første stund også har sagt seg villig til å møte iranerne i bilaterale forhandlinger.

Israel kritisk

— Vi synes ikke at Iran skal belønnes med direkte samtaler, sa Israels USA-ambassadør Michael Oren. Israel frykter at Iran vil bruke forhandlinger til å kjøpe seg tid, redusere faren for militært inngripen fra andre land - og bare gå videre med å utvikle sine egne atomvåpen.

Utsikter til et diplomatisk gjennombrudd kan styrke Obama, skriver The New York Times. Men saken kan snu seg til et problem for ham, dersom det brer seg et inntrykk av at iranerne bare har lykkes med en treneringsstrategi overfor USA.