Alle rådets 15 medlemsland stiller seg bak straffetiltakene.

Samtlige medlemsland i FN blir nå bedt om å hindre at Iran får utstyr og teknologi som kan brukes i atomprogrammet eller i utviklingen av langdistanseraketter. Vedtaket kommer etter at Iran har nektet å følge verdenssamfunnets krav om å stanse anrikningen av uran.

– FN-resolusjonen er et ulovlig vedtak. Sikkerhetsrådet har ingen juridisk rett til å blande seg inn i slike spørsmål, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Teheran i en første reaksjon på sanksjonsvedtaket.

Våpen

Anriket uran kan brukes som «sprengstoff» i kjernefysiske våpen. Mens Iran hevder at atomprogrammet kun har fredelige formål, mener USA og flere andre land at Iran vil bruke programmet til å utvikle atomvåpen.

Russland arbeidet helt til vedtaket ved 17.30-tiden norsk tid lørdag intenst for å dempe tonen i FN-resolusjonen, melder nyhetsbyrået AFP. – Jeg håper Iran nå opptrer seriøst og tar de riktige skritt for å rette opp situasjonen, sa russernes FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Russlands president Vladimir Putin ringte noen timer før avstemningen i FN lørdag til sin amerikanske kollega George W. Bush for å drøfte saken. Putin sa ifølge pressetalsmann Blain Rethmeier i Det hvite hus at han var enig i at FN måtte gripe inn mot Iran.

Fortsetter

– Iran vil fortsette atomprogrammet til tross for sanksjonsvedtaket i FN. Først og fremst vil 3.000 nye sentrifuger til anrikning av uran bli installert ved et anlegg for slikt arbeid, sa det iranske utenriksdepartementets talsmann til rikskringkastingen i Teheran lørdag kveld.

Irans FN-ambassadør Javad Zarif framholdt på sin side at Sikkerhetsrådet opptrer dobbeltmoralsk i spørsmålet om atomvåpen. – Ingen kan bestride at Israel, som oftere enn noe annet land har gitt blaffen i FN-resolusjoner, er en større trussel mot freden, sa Zarif.

Israel hilste sanksjonsvedtaket velkommen, men mente at det ikke går langt nok og at det raskt må følges opp med flere tiltak. – Dette er et første skritt, men verdenssamfunnet må ikke nøle med å gjøre med for å stanse Irans urananriking, het det i en israelsk uttalelse.

ElBaradei

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA lovet å fortsette sin overvåking av Irans kjernefysiske virksomhet. – Vi vil iverksette de deler av Sikkerhetsrådets vedtak som hører inn under byråets ansvarsområde, sa IAEA-sjef Mohamed ElBaradei.

USAs fungerende FN-ambassadør Alejandro Wolff sa at Sikkerhetsrådet nå forventer at Iran «fullt ut, betingelsesløst og øyeblikkelig» retter seg etter rådets vedtak. I motsatt fall vil ikke amerikanerne nøle med å kreve skarpere tiltak, framholdt Wolff.

Den amerikanske viseutenriksministeren Nicholas Burns mente at når FN er blitt nødt til å vedta sanksjoner, er det først og fremst skammelig for Iran. Burns ba samtidig EU og Japan om å stanse all våpeneksport og begrense alle kreditter til Teheran-regjeringen.

STRINGER/IRAN