Iranerne markerte søndag årsdagen for den islamske revolusjonen i 1979, og i en direktesendt tale erklærte president Mahmoud Ahmadinejad at Iran er i sin fulle rett til å fortsette å utvikle sitt atomprogram.

– Den iranske nasjonen er interessert i å fortsette sitt kjernefysiske arbeid innenfor rammene av Det internasjonale atomenergibyråets regler og avtaler, understreket Ahmadinejad i en direktesendt tale.

– Vil ikke nedverdiges

Selv om Iran er innstilt på nye forhandlinger, utelukker president Ahmadinejad kategorisk at han kommer til å innfri kravet om å stanse all anriking av uran.

– Iran kommer ikke til å akseptere nedverdigelsen ved å utsette sitt kjernefysiske arbeid, var Ahmadinejads beskjed til verdenslederne.

Flere hundre tusen mennesker deltok i søndagens revolusjonsmarkering i hovedstaden Teheran, og mange brukte anledningen til å vise sin støtte til myndighetenes omstridte atomprogram.

– Kjernefysisk energi er vår rett, lød beskjeden på mange av deltakernes plakater, skriver AP.

Iran har vært under stort press fra Vesten om å stanse arbeidet med å produsere kjernefysisk brensel. Vestlige land frykter at Iran skal bruke teknologien til å fremstille kjernefysiske våpen, mens Iranske myndigheter insisterer på at de kun ønsker å bruke atomprogrammet til fredelige formål.

Det fryktes også at Irans atomambisjoner på sikt skal føre til et våpenkappløp i et allerede ustabilt Midtøsten, etter hvert som flere arabiske land har vist ny interesse for kjernekraft, skriver Reuters.

– Klar for løsning

Irans hovedforhandler Ali Larijani signaliserer også at landet er innstilt på å finne en løsning med IAEA.

– Jeg har skrevet til ElBaradei og sagt at vi innen tre uker er innstilt på å løse alle uløste stridsspørsmål vi har med dem, sa Larijani i München søndag.

IAEA har kritisert Iran for å skjule deler av sitt atomprogram og for ikke å ville svare på verdenssamfunnets spørsmål om det omstridte programmet.

Lørdag stilte Russlands president Vladimir Putin spørsmål ved måten Iran har forholdt seg til IAEA på.

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor Iran ikke har svart fullstendig og konstruktivt på ElBaradeis spørsmål og bekymringer, sa Putin under konferansen om sikkerhet og forsvar i München.

– Kort, godt møte

Larijani møtte søndag EUs utenrikssjef Javier Solana til samtaler, uten at dette førte til noen løsning.

– Vi har hatt et godt møte, men det var ikke et langt møte, sa Solana etter møtet.

– Vi kommer til å se om vi kan klare å finne noen mulige løsninger, sa Solana videre og fortalte at Larijani etter planen skulle møte flere vestlige politikere søndag.

HO
MORTEZA NIKOUBAZL
RAHEB HOMAVANDI