– Vi er tvunget til å sende saken tilbake til FNs sikkerhetsråd og fortsette prosessen som ble lagt på is for to måneder siden, sier Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy.

Sikkerhetsrådets arbeid med en FN-resolusjon om Irans atomprogram ble utsatt tidligere i år for å gi Iran tid til å svare på et forhandlingstilbud. Men ifølge Douste-Blazy har Iran drøyd for lenge med å svare på tilbudet.

– Iran har unnlatt å ta de skrittene som er nødvendige for at forhandlingene skal komme i gang, sier Douste-Blazy.

Nekter å svare

USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttalte tidligere onsdag at stormaktene tvinges til å ta Irans atomprogram opp i FNs sikkerhetsråd ettersom Iran nekter å svare på tilbudet fra tidligere i sommer.

– Hvis vi ikke er på vei mot forhandlinger, og iranerne har bestemt seg for ikke å følge den kursen, da har vi ikke annet valg enn å gå tilbake til Sikkerhetsrådet, sa Rice i Paris onsdag.

Hun sa videre at forhandlingsveien fortsatt er åpen for Iran selv om saken bringes inn for Sikkerhetsrådet.

Lengre tid

Utenriksministrene fra de fire andre faste medlemmene i Sikkerhetsrådet (Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia) og Tyskland møttes i Paris onsdag. Sammen med EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana diskuterer de hvordan de skal håndtere at Iran ikke vil svare på det internasjonale forslaget til løsning på atomstriden ennå.

Løsningsforslaget ble lagt fram i begynnelsen av juni, og stormaktene ønsket et svar fra Iran før G8 toppmøtet i St. Petersburg til helgen. Da svaret ikke er kommet, bestemte utenriksministrene seg for å sende saken tilbake til Sikkerhetsrådet.

Skuffende

Etter et møte mellom Solana og Irans sjefforhandler Ali Larijani i Brussel tirsdag ble det klart at Iran fortsatt ikke vil la seg presse til å gi et raskt svar. Iran vil ikke svare på forslaget før slutten av august.

– Vi har uttrykt vårt syn når det gjelder tidsfristen. Vi er ikke vant til å handle før vi tenker, sa Larijani tirsdag.

Rice beskrev Irans svar som skuffende og ufullstendig.