Irans sjefforhandler Ali Larijani rykket for sin del ut onsdag kveld med en uttalelse om at landet står fast ved Ikkespredningsavtalen.

Iran har ikke bare oversett Sikkerhetsrådets frist for å stoppe anrikningen av uran, men har dessuten utvidet virksomheten, ifølge en intern rapport som er utarbeidet av FN-organisasjonen.

– Iran har ikke stoppet sin anrikingsrelaterte virksomhet, skriver IAEA om landets forhold til Sikkerhetsrådets krav fra mars i år. Iran har heller ikke samarbeidet med IAEAs inspektører «for å gi forsikringer om det utelukkende fredelige formålet» med atomprogrammet, fastslår IAEAs rapport.

Larijani

Irans sjefforhandler i atomprogramspørsmålet, Ali Larijani, forsikret onsdag kveld at Iran er forpliktet av Ikkespredningsavtalen om atomvåpen.

– Iran er fortsatt lojal til sine forpliktelser om å opprettholde Ikkespredningsavtalen, siterte Irans statlige fjernsyn en uttalelse fra Larijani.

Risikerer straffereaksjoner

Iran fikk 24. mars i år en ny 60-dagers frist av Sikkerhetsrådet, som samtidig påla landet et nytt sett med sanksjoner. Nå risikerer Iran å bli gjenstand for enda strengere straffereaksjoner for sitt atomprogram.

Vesten frykter at atomprogrammet, som Iran hevder bare har fredelige hensikter, er et program for å produsere atombomber.

– USA kommer til å diskutere med sine samarbeidspartnere hva som blir neste skritt, men nå er tiden inne for at Iran retter seg etter FNs sikkerhetsråd, samarbeider med IAEA og, viktigst av alt, stanser anrikningen, sa USAs viseutenriksminister Nicholas Burns onsdag.

USA avviser kompromiss

Ifølge Burns vil verdens stormakter fortsette å insistere på at Iran stanser all anriking av uran og avviser kompromisset foreslått av IAEAs leder Mohamed ElBaradei. ElBaradei har uttalt at det er for sent å få Iran til å oppgi anrikningsprogrammet, slik Sikkerhetsrådet har krevd. Han mener man i stedet må hindre at det utvides til industriell produksjon.

– Vi kommer ikke til å akseptere begrenset anriking eller at 1.300 sentrifuger får fortsette å være i drift på anlegget i Natanz, sier den amerikanske viseutenriksministeren.