Iran kommer uansett til å fortsette sitt atomprogram, understreket iranske myndigheter lørdag.

– En slikt frekt angrep på vårt lands interesser og territoriale integritet er umulig, sier talsperson Gholamhossein Elham.

Amerikanske tjenestemenn sier Israel i begynnelsen av juni gjennomførte en stor militærøvelse med kampfly for å trene på et eventuelt bombeangrep mot Irans atomanlegg, skriver The New York Times.

Ifølge de anonyme tjenestemennene deltok over 100 israelske jagerfly i den omfattende øvelsen, noe som illustrerer hvor alvorlig israelerne ser på det iranske atomprogrammet, skriver avisen.

– Dette beviser Irans syn om at Israel er et farlig regime og en trussel mot fred og ro i regionen og verden, sier Elham.

Diplomatiske forsøk

Israels statsminister Ehud Olmert vil ikke kommentere opplysningene i New York-avisen, men lederen i den israelske utenriks— og forsvarskomiteen sier de diplomatiske forsøkene på å stanse det iranske atomprogrammet så langt har mislyktes.

Verdenssamfunnet må gjøre isoleringen av Iran mer omfattende og skjerpe de diplomatiske tiltakene, mener Tzachi Hanegbi. Han understreker at det er for tidlig å snakke om militære aksjoner mot Iran, men slike aksjoner er ikke blitt utelukket av Olmert.

Israel har lenge drevet øvelser med jagerbombefly for å kunne møte det militære tjenestemenn kaller «mulige strategiske scenarioer», noe som regnes som en kode for en konfrontasjon med erkefienden Iran.

Kruttønne

Lederen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, sier han vi gå av dersom Iran blir angrepet. Et slikt angrep vil være en kruttønne for situasjonen i hele regionen, mener ElBaradei.

– Jeg tror ikke det jeg ser i Iran i dag, er en alvorlig og presserende fare. Dersom det utføres et militært angrep mot Iran på dette tidspunktet, ville det være umulig for meg å fortsette arbeidet mitt, sa IAEA-sjefen i et intervju med den arabiske TV-kanalen Al Arabiya fredag.

– Et militært angrep vil være verre enn alt annet, sier ElBaradei, og understreker at det bare ville gjøre Iran mer bestemt på å skaffe seg atomvåpen.

Iranske myndigheter hevder det omstridte atomprogrammet kun har sivile formål, men Israel og flere stormakter i Vesten frykter at Teheran prøver å skaffe seg kjernefysiske våpen.

IKKE SKREMT: Israel har gjennomført en militærøvelse for å trene på et eventuelt angrep på Irans atomanlegg, skriver avisen The New York Times. Iranske myndigheter understreker at landet uansett går videre med atomprogrammet ved anleggene sine, som her i Natanz.
HO