Det amerikanske tilbudet ble møtt med en kald skulder av Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki torsdag.

– Vi vil ikke gi opp vår nasjonale rett (til anriking). Det kommer vi ikke til å diskutere. Men vi er klare til å ha samtaler om felles bekymringer, sa Mottaki.

Det var den første offisielle reaksjonen fra Iran på USAs tilbud om å innlede direkte forhandlinger med Iran, dersom iranerne først stanser anrikningen av uran. Mottaki slo fast at det amerikanske tilbudet, som ble kunngjort av utenriksminister Condoleezza Rice onsdag, ikke vil løse den fastlåste striden om Irans atomprogram.

– Uttalelsen fra Rice inneholdt ikke noe nytt. Det er det samme som er blitt sagt i hennes tidligere taler og intervjuer. Den manglet en logisk og ny løsning på det iranske atomspørsmålet, sa Mottaki.

Støtte fra Russland og Kina

Både Russland og Kina reagerte derimot positivt på USAs tilbud, samme dag som de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland, skulle møtes i Wien for drøfte striden med Iran. Møtet skulle etter planen finne sted klokken 18.00 i boligen til den britiske ambassadøren i den østerrikske hovedstaden, men ble utsatt til klokken 19.30.

– Vi er overbevist om det ikke finnes noe alternativ til en forhandlet løsning på dette problemet, som på enhver annen krise i verden. I dag er det oppstått en reell mulighet til å nå en slik løsning. Vi oppfordrer Iran til å svare konstruktivt på dette, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Et tilsvarende budskap lød fra Beijing.

– Vi hilser USAs forsøk på å løse denne saken gjennom samtaler velkommen. Det er et klokt valg som tjener de ulike partenes interesser, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Liu Jianchao.

De to andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Frankrike og Storbritannia, samt Tyskland, har også uttrykt glede over USAs forslag.

Avviser sanksjoner

Reaksjonene fra Russland og Kina er avgjørende for den videre utviklingen av konflikten, siden begge landene har vetorett i Sikkerhetsrådet, og dermed kan hindre amerikanske forsøk på å få vedtatt FN-sanksjoner mot Iran.

– Bush-administrasjonen har nå gjort en viktig innrømmelse og gått med på direkte kontakt, noe russerne og mange andre har bedt om, sier Mark Fitzpatrick fra den britiske tankesmien Institute for International and Strategic Studies.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for USA, tilføyer han.

Han mener den amerikanske regjeringen nå håper å få Russland og Kina til å godta en FN-resolusjon som truer Iran med sanksjoner dersom den islamske republikken ikke stanser anrikningen av uran.

Men begge stormaktene har så langt sagt at de er motstandere av sanksjoner, og det kinesiske utenriksdepartementet understreket torsdag at det amerikanske utspillet ikke har endret Kinas holdning på dette punktet.

Slo tilbake

Den iranske utenriksministeren mener at amerikanerne med sitt utspill forsøker å pynte på sitt omdømme i Midtøsten.

– Kanskje de ønsket å dekke til deres forbrytelser i regionen. Først og fremst burde USA stilles til ansvar for forbrytelsene i Irak, Afghanistan og Guantanamo— og Abu Ghraib-fengslene, sa Mottaki.

Han sa videre at USA er isolert på verdensscenen.

– Jeg vil legge til at denne erklæringen (fra Rice) var et forsøk fra USAs side på å bryte isolasjonen, for bare for noen dager siden støttet 114 medlemmer av Den alliansefrie bevegelsen (NAM) Irans kjernefysiske program, sa Mottaki.

NAM består hovedsakelig av utviklingsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Til sammen utgjør de nærmere to tredeler av FNs medlemsland og over halvparten av verdens befolkning.