Norges ambassade i Teheran mottok onsdag ettermiddag opplysninger fra fengselsvesenet i Iran som sier at de planlagte henrettelsene er avlyst.

– Disse opplysningene kommer fra domstolsvesenets leder, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Det er vurderingen i Teheran at de raske reaksjonene har vært en viktig årsak, tilføyer han.

Etter det NTB forstår, er det fortsatt uklart om steiningen er endelig avlyst eller bare utsatt. I skrivet med opplysningen brukes ordet «cancelled», som ikke er helt utvetydig.

Dobbel taktikk

Norge innkalte tidligere onsdag Irans ambassadør til UD og tok sterkt avstand fra den planlagte steiningen. – Barbarisk, er utenriksministerens karakteristikk.

I samtalen med ambassadøren fastslo Støre at steiningen ville være i strid med Irans internasjonale forpliktelser. Han gjorde det også klart at Stortingets utenrikskomités planlagte Iran-reise neste uke neppe ville bli noe av om steiningen fant sted som planlagt torsdag morgen.

Samtidig med dette tok Norges ambassade onsdag kontakt med flere andre lands ambassader i Teheran for å reagere mot steiningen. Støre er likevel forsiktig med å tilskrive den iranske endringen norske og andre internasjonale reaksjoner æren for at steiningen er stoppet.

– Jeg vil ikke sette to streker under det svaret, sier han, og legger vekt på at man må holde oppmerksomheten på problemet.

– Iran har et moratorium mot steining, og likevel skjer det vi nå har sett, sier han.

Han legger ellers vekt på at påvirkningen av Iran ikke kunne skjedd uten diplomatiske forbindelser.

Trebarnsmor og tobarnsfar

Den iranske trebarnsmoren Mokarrameh Ebrahimi (43) er dømt til døden ved steining for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold. Også mannen hun hadde forhold til er dømt til å steines til døde. De har begge sittet i fengsel i elleve år, men nå ville myndighetene i Iran iverksette dødsdommen, ifølge den iranske menneskerettighetsorganisasjonen Stop Stoning Forever Campaign.

Henrettelsen skulle etter planen finne sted torsdag morgen lokal tid i byen Takestan nordøst i landet.

Den norsk-iranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam mener likevel det er for tidlig å glede seg over budskapet fra Iran.

– Myndighetene i Iran benekter at det i det hele tatt benyttes steining, like fullt skjer det i regi av lokale myndigheter, sier Moghaddan til NTB. Han er lege og forsker ved Universitetet i Oslo, og jobber tett med den iranske antisteiningskampanjen.

Frykter steining likevel

– Jeg frykter at de lokale myndighetene i Takestan uansett vil fullbyrde steiningen, men at det vil skje i det skjulte og ikke i full offentlighet slik det opprinnelig var ment, sier Moghaddam.

– Forberedelsene er i full gang. Ifølge mine kilder er det allerede gravd to hull som de dødsdømte skal plasseres i, sier han.

Amiry-Moghaddam forteller at kvinnen og mannen har et elleve år gammelt barn sammen, i tillegg til å ha barn fra hvert sitt ekteskap.

Iranske myndigheter nekter for at henrettelser ved steining fortsatt brukes i Iran, etter at landet i 2002 inngikk en avtale med EU om å slutte med denne praksisen.

– Men steining praktiseres likevel, blant annet foreligger det sikre bevis for at to personer ble steinet til døde i mai i fjor i byen Mashad nordvest i Iran., ifølge norsk-iraneren. Iranske medier har forbud mot å nevne ordet «steining».

PROTESTERTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre
HÅVARD BJELLAND