Samtidig øker etterspørselen etter strøm.

Internasjonale mediers Irak-dekning domineres av selvmordsaksjoner og stadige kriser på regjeringsplanet i Bagdad. Men i det daglige er mange irakere opptatt av helt andre problemer – som for eksempel om de vil ha tilgang til strøm i dag og i morgen.

Noen steder svikter vannforsyningen også.

– Vi trenger ikke lenger se dokumentarer om steinalderen på fjernsyn. Vi lever selv i steinalderen. Vi svever i stadig helsefare fordi vi må drikke skittent vann og spise råtten mat, sier Hazim Obeid i Karbala sørvest for Bagdad.

Strømløst

Hazim er kjøpmann og selger klær i en bod på byens markedsplass. Han forteller at hele Karbala-provinsen tidligere i sommer var uten strøm i samfulle tre dager, og at strømmangel slår ut pumper og annet maskineri i vannverkene som skal produsere rent drikkevann.

Aziz al-Shimari, som er talsmann for elektrisitetsdepartementet i Bagdad, sier Irak i dag bare produserer halvparten så mye strøm som landet trenger. Flere ganger den siste tiden er store deler av landet blitt mørklagt på grunn av kraftmangel.

– Mange sørlige provinser, som Babil, Basra, Diwaniya og Nassiriyam har koblet seg av det nasjonale nettet. Nå begynner provinser i nord, deriblant Kurdistan, å gjøre det samme, sier Shimari til nyhetsbyrået AP.

Frakoblet

I provinsen Najaf sør for Bagdad er et gasskraftverk koblet fra det nasjonale nettet, bekrefter tjenestemannen Ahmed Deibel overfor AP. Det var nødvendig, men er ikke i seg selv nok, for kraftverket produserer 50 megawatt mens provinsen trenger 200, sier han.

Energimangel er et gammelt og tilsynelatende uløselig problem i Irak, som ironisk nok har noen av verdens største oljereserver. Strømforsyningen begynte for alvor å svikte som følge av slitasje og manglende vedlikehold i den nå henrettede diktatoren Saddam Husseins dager.

FNs økonomiske straffetiltak mot Saddam-regimet gjorde det umulig for irakerne å skaffe seg reservedeler eller utstyr til modernisering av kraftnettet. I dag er situasjonen den vanskeligste noen gang siden Saddams fall i 2003, sier Aziz al-Shimari.