Nesten fire av fem velgere i Irak har godkjent landets nye grunnlov. En ny grunnlov skulle ha samlet det irakiske folk, i stedet tydeliggjør det endelige resultatet hvor splittet folket er.

Det endelige resultatet etter folkeavstemningen 15. oktober ble offentliggjort tirsdag. En FN-representant sier opptellingen har vært korrekt.

Samme dag rapporterte amerikanske militære kilder om nye tapstall som ifølge TV-kanalen CNN betyr at over 2.000 amerikanske soldater er drept i løpet av Irak-krigen. Hvis USAs forsvarsdepartement bekrefter at denne symbolsk viktige grensen er passert, vil det trolig føre til et økt press i USA for at president Bush legger fram en tilbaketrekkingsplan.

Det var ventet at et flertall av de irakiske velgerne ville stemme ja til grunnloven. Men grunnloven kunne blitt veltet dersom velgerne i tre av landets provinser stemte nei med to tredels flertall. Resultatet som ble kjent tirsdag, viste at nei-flertallet i den tredje sunnimuslimske provinsen ikke tilsvarte det nødvendige to tredels flertall.

55 prosent

Et flertall på 55 prosent stemte nei i Nineveh, kunngjorde den uavhengige valgkommisjonen i Bagdad. Dermed må forslaget betraktes som vedtatt.

På landsbasis sa 79 prosent av velgerne i Irak ja til grunnloven, mens 21 prosent sa nei. Av de 18 provinsene ble det mer en to tredels nei-flertall bare i to, Salaheddin nord i landet og al-Anbar i vest. I sistnevnte stemte til gjengjeld 97 prosent nei, mens nei-flertallet i Salaheddin var på 81,75 prosent.

Både i Salaheddin, i al-Anbar og i Nineveh er flertallet av befolkningen sunnimuslimer. Sunnimuslimene, som dominerte irakisk politikk fram til Saddam Hussein og hans regime ble styrtet i Irak-krigen i 2003, har stort sett vært motstandere av den nye grunnloven.

FN: Korrekt

En høytstående FN-representant i Irak sier at opptellingsresultatene er nøyaktige og fortjener tillit.

Opptellingsprosessen har fulgt de strengeste internasjonale krav, sa Carina Perelli på en pressekonferanse etter at valgkommisjonen hadde offentliggjort resultatet.

– Ja, resultatet er blitt gjenstand for revisjon og kontroll. Det er virkelig gjort på en profesjonell måte, sa Perelli, som leder FN-gruppen som gir teknisk assistanse til Iraks regjering.

– Resultatet er nøyaktig. Det er blitt kontrollert i henhold til samme regler som vi følger ved valg.

Det hvite hus hyllet avstemningsresultatet på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er en historisk dag for Irak. Vi gratulerer det irakiske folk, uttalte Scott McClellan, talsmann for Det hvite hus, og la til at det virker oppmuntrende at stadig flere irakere deltar i landets demokratiske prosesser.

Valgdeltakelsen under folkeavstemningen var på 63 prosent.