— En stor kolonne med om lag 1000 mobile enheter som muligens inkluderer stridsvogner, pansrede kjøretøy og lastebiler er på vei fra Bagdad mot Najaf, opplyser en CNN-reporter som følger de amerikanske styrkene.

Ifølge CNN benyttet republikanergarden sandstormen i området til å forflytte seg med mindre risiko for å bli angrepet.

De amerikanske styrkene forbereder seg på mulige kamper i løpet av natt til torsdag.

En militær talsmann ved den amerikanske sentralkommandoen i Qatar kunne foreløpig ikke bekrefte opplysningene.

Republikanergarden i kamp

Samtidig hevder Irak at elitesoldater fra republikanergarden for første gang deltok i kamp tidligere i dag. Talsmannen sa til irakisk TV at elitestyrkene deltok i kamper ved daggry i de sentrale delene av Irak i områder rundt elva Eufrat. Han hevdet også at et stort antall vestlige soldater mistet livet i kampene, og at et britisk helikopter ble skutt ned ved Basra.

Ifølge talsmannen har invasjonsstyrken også mistet elleve stridsvogner og 12 transportkjøretøy i løpet av de siste 24 timene.

- Angrep kolonne

Amerikanske styrker angrep i dag en kolonne på rundt 120 irakiske pansrede kjøretøyer og stridsvogner som kjørte sørover fra Basra. Det hevder en britisk talsmann. Kolonnen brøt seg i ettermiddag ut av den omringede byen og skal ha satt kursen sørover mot Faw-halvøyen.

Været i område var svært dårlig da de irakiske styrkene klarte å kjempe seg igjennom de britisk-amerikanske stillingene, melder BBC. - En pansret kolonne kom ut fra den sørøstlige delen av Basra ned mot Faw-halvøya og er blitt angrepet, bekreftet en talsmann for de britiske styrkene ved Sentralkommandoen for de amerikansk-ledede styrkene i Qatar.

Talsmannen sa det dreide seg om anslagsvis 120 kjøretøyer.

Den britiske TV-journalisten Clive Myrie, som følger de britiske styrkene sør for Basra, anslår at det er mellom 70 og 120 kjøretøyer i kolonnen.

— De blir nå angrepet av fly fra de britisk-amerikanske styrkene, som ser ut til å ha framgang. Også artilleri blir brukt mot kolonnen, sier Myrie.

Ifølge journalisten er det uklart om kolonnen er i gang med en motoffensiv eller om den trekker seg tilbake etter hendelsen i Basra tirsdag, da det ble meldt om et internt irakisk opprør inne i byen.

LØPER I SKJUL: En amerikansk soldat leter etter et skjulested, etter at han og medsoldater blir angrepet av irakiske styrker nord for Nassiriya.
REUTERS