Den amerikanske TV-kanalen har registrert en strøm av irakiske soldater, til fots og i sivile klær, langs hovedveien utenfor byen Kifri, om lag 100 kilometer nord for Bagdad.

Noen av soldatene sier til CNN at de er blitt fratatt identitetspapirer av sine kommandanter, angivelig i et forsøk på å hindre dem i å flykte.

Dette har skjedd i natt

Irakiske styrker skal ha forlatt byen Mosul i Nord-Irak, som dermed ligger åpen for amerikansk-støttede kurdiske styrker, sier en kurdisk kommandant. Amerikanske styrker gikk i natt mot Nord-Iraks største by Mosul, ifølge USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld og tjenestemenn fra KDP.

Etter hardt tyrkisk press lover de kurdiske styrkene som torsdag tok seg inn i byen Kirkuk i Nord-Irak å trekke seg ut av byen fredag, ifølge Bahroz Galali, representant for Kurdistans patriotiske union (PUK) i Ankara.

Den sivile ulydigheten fortsetter i Bagdad, hvor hjelpeorganisasjoner kritiserer invasjonsstyrkene for ikke å være i stand til å tøyle plyndringen som truer med å forverre den humanitære situasjonen.

Den sjiamuslimske lederen Abdul Majid al-Khoei ble torsdag myrdet i Najaf i Irak. Muligens står sjiaislamske ekstremister som ikke tålte hans moderate holdninger bak drapet.

Den amerikanske planen om en midlertidig regjering i Irak ledet av den pensjonerte generalen Jay Garner møter massiv kritikk fra andre arabiske land.

Syria har fortalt USA at landet nå bare tillater humanitær trafikk over grensen mellom Syria og Irak, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Iraks FN-ambassadør Mohammed Aldouri kommer til å forlate New York med kurs for Paris fredag, sier arabiske kilder.

Krigsfly fra USA har sluppet seks bomber over huset til president Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti i byen Ramadi, ifølge en uttalelse fra USAs sentralkommando.

(NTB)