En spesialdomstol skal etableres i det irakiske rettsapparatet for å behandle forbrytelser mot det irakiske folk, opplyser en amerikansk talsmann.

De 55 fremste

Clint Williamson som er rådgiver for det irakiske justisdepartementet, sa torsdag at de 55 irakiske topplederne som er ettersøkt av USA, vil få sine saker opp for spesialdomstolen.

— Vi synes irakerne skal ta seg av dette, sa Williamson da han forlot en rettsbygning i bydelen Al-Azamiya i Bagdad som formelt gjenopptok sitt arbeid torsdag.

— Det er bred enighet om at folk som tidligere begikk forbrytelser mot det irakiske folk skal stilles for retten innenfor det irakiske systemet.

Så langt har et 20-tall irakiske ledere enten overgitt seg til eller blitt pågrepet av de amerikanskledede styrkene. Det er fremdeles uvisst om den mest ettersøkte av alle, Saddam Hussein, fremdeles er i live.

Vil åpne domstoler

Også i bydelen Al-Bayaa i Bagdad ble en domstol gjenåpnet torsdag. Ifølge Williamson vil amerikanerne om en til to uker sende rådgivere til alle regioner av landet for å få domstolsapparatet på beina igjen. Straffeloven av 1969, som ble brukt under Saddams styre, skal fremdeles være gjeldende, men med visse forbehold.

— Siden 1969 er det foretatt en rekke tilføyelser (til loven) og disse er uforenlige med internasjonale standarder som Geneve- og Haag-konvensjonene. Disse (straffelovtilleggene) vil bli satt ut av kraft, som for eksempel den loven som forbyr fornærmelser mot presidenten, sa Williamson.

Den amerikanske rådgiveren mener Irak hadde en god lovsamling, men at den ble anvendt feil.

(NTB)