Iraks nasjonalforsamling godkjente lørdag statsminister Nuri al-Malikis forslag til en ny nasjonal samlingsregjering.

Regjeringen har representanter både for sjiamuslimske, sunnimuslimske og kurdiske partier, og har et klart flertall bak seg blant de 275 representantene i nasjonalforsamlingen.

De irakiske politikerne har brukt fem måneder på å bli enige om sammensetningen av regjeringen, og var selv ikke lørdag formiddag helt i mål. De to tunge departementene innenriks og forsvar står foreløpig uten statsråder, og skal midlertidig ledes av henholdsvis statsminister Nuri al-Maliki selv og visestatsminister Salam al-Zuabai, som er sunnimuslim.

USA håper at samlingsregjeringen skal få en slutt på volden i landet, og få det irakiske samfunnet på fote igjen. Men regjeringen står overfor enorme utfordringer: Bare i timene før regjeringen ble godkjent, ble minst 24 mennesker drept i ulike bombeaksjoner.

Terrorbomber

Minst 19 sjiamuslimske arbeidere ble drept i et bombeangrep i Bagdad. Bombeangrepet var rettet mot en busstasjon i den fattige Sadrbyen øst i Bagdad, der sjiamuslimske dagarbeidere til vanlig samler seg om morgenen på utkikk etter jobb.

Slike samlingspunkter har flere ganger tidligere vært mål for bombeaksjoner. Ingen tok umiddelbart på seg skylden for angrepet lørdag morgen, men tidligere har sunnimuslimske islamistiske grupper stått bak.

I tillegg til de 19 drepte ble 58 personer såret i angrepet, opplyser politiet.

— Når skal dette stoppe, hvor er regjeringen, gråt en såret tenåring, med blodpøler rundt seg. En annen slo seg selv i ansiktet, mens han knelte over sin drepte bror.

15 lik funnet

I byen Musayeb sør for Bagdad ble det lørdag morgen funnet 15 lik, med tydelige spor etter tortur, opplyser en kilde i forsvarsdepartementet.