Torturen har funnet sted på en politistasjon i Basra, en by britene har hatt kontroll over siden invasjonen i mars 2003, skriver The Independent on Sunday.

Storbritannias forsvarsminister John Reid bekrefter overfor avisen at han kjenner til påstandene om drap og overgrep ved Jamiyat-stasjonen i Basra.

— Kjenner til

— Jeg kjenner til de alvorlige anklagene om fangemishandling ved Jamiyat-stasjonen, også til de to som skal ha dødd i fangenskap, sier Reid.

— Vi ser svært alvorlig på dette og har presset hardt på irakiske myndigheter for å få dem til å granske disse påstandene og ta de nødvendige steg, sier den britiske forsvarsministeren til avisen.

Han medgir at Iraks nye makthavere har unnlat å følge opp henvendelsene, og at rapportene om grov tortur og drap utført av det irakiske politiet ikke er etterforsket.

Gjennomboret

De to fangene som skal ha blitt torturert til døde på Jamiyat-stasjonen i Basra, ble ifølge The Independent on Sunday funnet med gjennomborede armer, føtter og hoder.

Ifølge etterretningsrapporter skal bakgrunnen for torturen ha vært at de irakiske politifolkene mistenkte de to for å samarbeide med britiske styrker i området.

Dramatisk operasjon

Britiske forsvarskilder opplyser at to britiske kommandosoldater som ble pågrepet av irakisk politi i Basra i september, etterforsket påstandene om polititortur ved Jamiyat-stasjonen.

De to soldatene ble frigjort under en dramatisk operasjon der britiske styrker knuste seg vei inn i fengselet.

Nyheten om polititortur i Basra kommer få dager etter at det ble oppdaget 170 utsultede og tydelig mishandlede fanger i en kjeller under det irakiske innenriksdepartementet i Bagdad.

Også i dette fengselet ble det funnet fanger som hadde sår etter å ha blitt torturert med elektriske driller. (©NTB)