Andelen som sier de er tilhengere av angrep mot amerikanerne, har økt kraftig de siste halvåret. I januar svarte under halvparten av de spurte i en meningsmåling at de støttet slike angrep.

De forskjellige folkegruppene i de forskjellige delene av Irak svarer svært forskjellig på flere av spørsmålene. De sunnimuslimske araberne, som hadde makten i landet da Saddam Hussein styrte, er mest skeptiske til USA. 57 prosent av sunniaraberne mener de amerikanske soldatene må komme seg ut i løpet av et halvt år, mens blant sjiamuslimene og kurderne svarer henholdsvis 36 og 11 prosent det samme.

Den nye meningsmålingen er utført av amerikanske University of Maryland på oppdrag for WorldPublicOpinion.org. Over 1.000 irakere er blitt intervjuet, og feilmarginen oppgis å være pluss eller minus tre prosentpoeng.

– Mer konflikt

Hele 78 prosent av irakerne mener det amerikanske nærværet i landet bidrar til mer konflikt enn det forebygger.

Så mange som 94 prosent er motstandere av de al-Qaida-inspirerte terrorgruppene i landet – men blant sunniaraberne er 23 prosent positive til de ytterliggående islamistene.

Forskerne bak undersøkelsen skriver at støtten til angrepene på amerikanske soldater ser ut til å være knyttet til en utbredt oppfatning om at USA planlegger å beholde permanente militærbaser i Irak, og at USA ikke kommer til å trekke seg ut selv om den irakiske regjeringen ber om det.

Begrensning

Representantenes hus i USA godkjente denne uken en bevilgning på ytterligere 70 milliarder dollar til det amerikanske forsvarsdepartementet, som skal brukes til å finansiere krigene i Irak og Afghanistan.

De folkevalgte la imidlertid inn en begrensning på bruken av pengene: de skal ikke benyttes til å bygge permanente militærbaser i Irak, og ikke brukes til sikre amerikansk kontroll over irakiske oljeressurser.

Både demokratene og enkelte republikanske politikere har påpekt at irakiske opprørere ser ut til å være motivert av frykt for at USA skal bli værende i Irak på ubestemt tid.

– Usikre tall

Ifølge avisen The Washington Post har det amerikanske utenriksdepartementet utført en egen meningsmåling med resultater som ligner på svarene i undersøkelsen til University of Maryland.

En talsmann for utenriksdepartementet bekrefter at meningsmålingen faktisk er utført. Men han understreker at det ikke er mulig å gjøre nøyaktige spørreundersøkelser i et land som Irak, og at resultatene av målingen derfor ikke vil bli offentliggjort

HELMIY AL AZAWI