Det er brutt ut åpen konflikt mellom FNs Irak-kontor (UNAMI) og den irakiske regjeringen. I en fersk rapport kritiserer UNAMI regjeringen for dårlig samarbeid og manglende åpenhet. FN-kontoret er også sterkt kritisk til menneskerettssituasjonen i landet og fastholder at et økende antall personer ble drept i mars, til tross for en storstilt sikkerhetsoperasjon i Bagdad.

Statsminister Nuri al-Maliki slo onsdag hardt tilbake.

– Den irakiske regjeringen har store reservasjoner til rapporten, sa Maliki, og beskyldte rapporten for å være upresis, ubalansert og lite troverdig.

Han satte også spørsmålstegn ved FN-kontorets troverdighet og beskyldte det for å forverre den humanitære situasjonen i landet i stedet for å forbedre den.

– Overdrivelser

Den irakiske regjeringen skal ha beskyldt UNAMI for å overdrive dødstallene i en tidligere rapport som kom i januar. Der ble det oppgitt at 34.452 irakere ble drept i løpet av 2006. Men ifølge FN faller kritikken på sin egen urimelighet, ettersom tallet er basert på opplysninger fra myndighetene.

– Statsministerens kontor ga UNAMI beskjed om at dødstallene i rapporten var overdrevne, selv om det faktisk var tall som var satt sammen og skaffet til veie av et departement i regjeringen, het det i en uttalelse fra UNAMI i Bagdad onsdag.

Tallene skal ha kommet fra ulike departementer, deriblant helsedepartementet.

FN-kontoret beklager samtidig at regjeringen ikke har villet videreformidle dødstall fra 1. januar til 31. mars i år.

Ber om åpenhet

– UNAMI understreker igjen at det er av aller største viktighet for den irakiske regjeringen å operere på en åpen måte, og vi godtar ikke regjeringens antydning om at UNAMI har brukt dødstallene på en upassende måte, heter det videre.

FN-kontoret fremholder at et stort antall sivile har mistet livet som følge av sjiamuslimske og sunniarabiske hatangrep i den gjeldende perioden, selv om det er umulig å legge fram nøyaktige tall.

Irakiske myndigheter hevder at antall drepte har sunket etter at irakiske og amerikanske styrker iverksatte en storstilt sikkerhetsoperasjon i Bagdad 14. februar, men det er ikke offentliggjort tall som underbygger dette.

HELMIY AL AZAWI