Tony Snow, pressetalsmann for Det hvite hus, benekter at president George W. Bush noen gang har snakket om et direkte forhold mellom Hussein og den jordanskfødte islamisten Abu Musab al-Zarqawi.

– Det var ikke et direkte, operasjonelt forhold. Men det var et forhold. De var i landet samtidig, sa Snow til journalister tirsdag, som forsvar for fire års retorikk om bånd mellom Saddam Hussein og al-Qaida.

Al-Zarqawi ble drept av amerikanske styrker i Irak i juni.

President Bush og hans medarbeidere brukte de angivelige båndene mellom Saddam Hussein og al-Qaida som begrunnelse for invasjonen i Irak, ved siden av Saddam Husseins ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpen.

Argumentet ble brukt så flittig at et stort flertall av amerikanerne trodde det var Saddam Hussein som sto bak terrorangrepene 11. september 2001. Fortsatt svarer rundt halvparten av amerikanerne at terrorangrepene var Saddam Husseins verk.

En omfattende rapport Senatets etterretningskomité la fram forrige uke tilbakeviste at det skulle ha eksistert noen som helst bånd mellom Saddam Hussein og al-Qaida.

– Det var et forhold på denne måten: Al-Zarqawi var i Irak, medlemmer av Al-Qaida var i Irak, og i noen tilfeller kunne de operere fritt i Irak, sier pressetalsmann Tony Snow.