Inspektørene startet arbeidet på et militært område 2 mil øst for hovedstaden Bagdad. De hvitmalte FN-kjøretøyene ble eskortert av irakiske tjenestemenn. 50 biler med journalister fulgte inspektørene, uten å få slippe inn på området som skulle undersøkes.

Med topp moderne utstyr og en knallhard FN-resolusjon i ryggen er inspektørene bedre utstyrt enn sine forgjengere. Inspektørenes plan er å spre seg utover hele Irak i jakten på mobile laboratorier, underjordiske fabrikker og andre tegn på ulovlig våpenproduksjon.

Innen 8. desember må Irak ha informert FN om alle kjernefysiske, biologiske, kjemiske og ballistiske våpen i landet.

Sjekke tidligere steder

Den innledende gruppen på 17 inspektører som landet i Bagdad mandag, kommer trolig først til å kontrollere installasjoner som ble sjekket på 90-tallet, for å finne ut om utstyr som ble satt igjen fortsatt virker, melder BBC.

Seks inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået og 11 fra FN-organet Unmovic skal kontrollere kameraer og annet overvåkingsutstyr som ble plassert på steder som ble sjekket av de forrige inspektørene.

I løpet av de neste ukene vil en gruppe på 100 inspektører, inkludert biologer, kjemikere, våpeneksperter og ingeniører, være til stede i Irak . De forrige inspektørene forlot Irak i 1998 like før et amerikansk-ledet flyangrep på landet.

-Krig kan unngås

FNs generalsekretær Kofi Annan minnet tirsdag Irak om at motarbeidelse av inspeksjonene kan føre til et militært angrep fra USA.

-Jeg tror krig kan unngås, sa Annan til den franske avisa Le Monde.

-Det er unngåelig dersom president Saddam Hussein opprettholder sine forpliktelser overfor FN og samarbeider fullt og helt med inspektørene, sa Annan. FN-ekspertene viste mandag frem noe av det nye utstyret de skal bruke i jakten på masseødeleggelsesvåpen. Det tekniske utstyret vil gi dem bedre og raskere bevis for mistenkelig produksjon, ifølge FN.

-Opphev sanksjonene

Tirsdag sa Russland at FNs våpeninspeksjoner i Irak på lang sikt bør føre til at sanksjonene mot landet blir opphevet.

-Inspektørenes arbeid må bli et viktig skritt mot en løsning på den generelle situasjonen i Irak, og politiske og diplomatiske virkemidler bør danne grunnlaget for en opphevelse av FN-sanksjonene, heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet. NRKs Brennpunkt viste tirsdag kveld en dokumentar som gir Norge og sanksjonskomiteen i FN ansvaret for at Saddam mangler penger til å betale humanitær import for 20 milliarder kroner.

-Iraks ansvar

I programmet kommer det frem at 1552 humanitære prosjekter for til sammen 2,9 milliarder dollar ikke er gjennomført som følge av det økonomiske uføre "olje for mat"-programmet har havnet i under Norges ledelse av sanksjonskomiteen.

Avdelingsdirektør Rolf Einar Fife i Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at det er inntektssiden i "olje for mat"-programmet som svikter, men hevder dette er Iraks ansvar.

Leder for FNs våpeninspektører Hans Blix møtte mandag Sikkerhetsrådet i New York for å orientere om planene for inspeksjoner.

-Irak må legge frem overbevisende dokumentasjon for å få verden til å tro at landet ikke lenger har masseødeleggelsesvåpen, sa Blix etter møtet mandag kveld.

(NTB)