Men USA, som truer med militæraksjon mot Irak for å tvinge Saddam Hussein til å fjerne masseødeggelsesvåpnene han måtte ha, reagerte med skepsis på tilbudet. Det hvite hus sa at det uansett er nødvendig med en FN-resolusjon som krever at Irak avvæpnes.

Det irakiske tilbudet ble satt frem i et brev fra Iraks utenriksminister Naji Sabri til FNs generalsekretær Kofi Annan. Etter at han overleverte brevet sa Sabri at brevet inneholdt gode nyheter.

— Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt et brev fra den irakiske regjeringen som meddeler dens beslutning om å tillate at inspektørene får komme inn i landet igjen uten betingelser for å fortsette sitt arbeid, sa Annan til pressen.

Irak har også akseptert å innlede samtaler umiddelbart om de praktiske detaljene for at inspektørene vender tilbake, sa han.

Roste Bush og araberne

Annan sa at talen til USAs president George W. Bush hadde bidratt til at det internasjonale samfunnet samlet seg om å be Irak slippe våpeninspektørene inn igjen.

Han takket også de arabiske landene og den arabiske ligaens leder Amr Moussa for å ha hjulpet til med å overtale Irak til å la våpeninspektørene komme tilbake.

— Nesten hver eneste taler i hovedforsamlingen appellerte til Irak om å akseptere at inspektørene kom inn i landet igjen, sa Annan.

Ifølge Annan er lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, klar til å reise til Irak på kort varsel. Men han sa det blir opp til Sikkerhetsrådet å bestemme hva det neste skrittet blir.

(NTB)