– Vi trenger Irans hjelp på bred front til å bekjempe terrorisme, gjenreise sikkerheten og stabilisere Irak, sa Talabani da han mandag innledet et todagers besøk i Teheran.

Hans iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad kvitterte med å love samarbeid med regjeringen i Bagdad.

Talabani, som tirsdag møter Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, sier samtalene dreier seg om styrket samarbeid både når det gjelder politikk, handel, olje og sikkerhet.

Nerver i helspenn

Nervene til de irakiske ledere er i helspenn, og frykten for nye voldsaksjoner preger befolkningen i Bagdad, etter tre dager med portforbud.

Mandag ble portforbudet opphevet, og det ble meldt om voldelige sammenstøt en rekke steder. Minst 35 mennesker skal ha blitt drept i ulike aksjoner.

Irakiske ledere er for tiden aktive på den diplomatiske arena og onsdag møter statsminister Nuri al-Maliki president George W. Bush, som er på jakt etter mulige politiske løsninger for å komme seg ut av Irak.

Dette møtet skal etter planen finne sted i Jordan, og president Bush kommer direkte fra NATO-toppmøtet i Riga der alliansens militære innsats i Afghanistan har vært hovedtemaet.

Politisk spill

Amerikanske myndigheter anklager Syria for å støtte de sunniarabiske opprørerne og Iran for å ta parti med sjiamuslimenes militsgrupper. Samtidig føler Bush et økende press for å ta direkte politisk kontakt med Syria og Iran.

Bush henter støtte der han kan finne den, og sist lørdag var visepresident Dick Cheney på besøk i Riyadh for å drøfte mulig saudiarabisk medvirkning til å stabilisere Irak.

Stadig flere politiske tungvektere i det republikanske parti går nå sterkere ut mot USAs rådende Irak-strategi og krever en total omlegging, der tilbaketrekking av de amerikanske styrkene er det sentrale punkt.

Sist ut er senator Chuck Hagel som understreker at de amerikanske soldatene må ut av Irak for å hindre en katastrofe, snart fire år etter at krigen begynte – 19 mars 2003.

– Det blir verken seier eller nederlag for USA i Irak, sa Hagel, som er en toneangivende republikaner i Senatets utenrikskomité.

Motsetninger

Iraks statsminister Maliki kom med en klar oppfordring til forsoning da han talte til en stor menneskemengde i Sadr-byen i Bagdad søndag kveld. Han oppfordret Mahdi-militsen til Moqtada al-Sadr til å innstille aksjonene mot sunniaraberne.

Men slike uttalelser falt ikke i god jord, bare tre dager etter blodbadet i Sadr-byen som kostet over 200 menneskeliv og vel så mange sårede. Tilhørerne gikk til angrep på Malikis bilkortesje og pepret den med stein da Maliki forlot arenaen.

Al-Sadrs sjiaparti har fire medlemmer av regjeringen og en gruppe på 30 representanter i nasjonalforsamlingen. Han truet i forrige uke med å trekke sin støtte til regjeringen hvis Maliki gjør alvor av å møte Bush senere i uken.

Heller ikke oppfordringen om å oppløse Mehdi-hæren vekker begeistring, og Sadrs støttespillere viser til at alle andre politiske grupperinger – både sjiaer og sunniarabere – har sine egne militser.