Kommentatorene ønsker velkommen et initiativ de tolker som en ny og hardere linje overfor Saddam Hussein og Irak. Bush på sin side ønsket fredag å tone ned betydningen av angrepene, og sa de var ren rutine, selv om det var første gang han personlig godkjente angrepene. Men både i USA og i verden for øvrig oppfattes angrepene fra de amerikanske og britiske flyene som et tegn på en tøffere linje mot Irak, og at dette var et tidlig signal fra Bush om at han akter å sette Irak på førstesidene igjen. Ble beskutt av irakerne Det var første gang på to år at det ble skutt mot mål i Bagdad og dermed nord for den såkalte flyforbudssonen. Amerikanske og britiske fly har patruljert de to flyforbudssonene i nord og sør siden 1991. Irak anerkjenner ikke disse sonene, og skyter tilbake. Ifølge Pentagon var angrepene fredag rent selvforsvar fordi Iraks raketter er blitt mer avanserte og treffsikre. Siden nyttår har Irak 13 ganger skutt fra bakken mot allierte fly, mot én gang per måned i gjennomsnitt tidligere, ifølge Pentagon.

Ønsket velkommen Washington Post skriver på lederplass lørdag at bombingen var en velkommen vitalisering av en politikk som var begynt å gli ut, men at den ikke kan komme som noen erstatning for den nye politikken som Bush-administrasjonen må formulere.

New York Times synes angrepene var et betimelig signal til Saddam Hussein om at Bush-administrasjonen, som inkluderer flere av de personene som var sentrale under Golf-krigen under president George Bush senior, ikke kommer til å sky noen midler for å hindre nye irakiske militære trusler.

Også New York Times mener angrepene må følges opp med en gjennomtenkt ny politikk overfor Irak, og med det mener de en styrking av sanksjonene mot landet, og forsterket kontroll av landets utvikling av biologiske, kjemiske og kjernefysiske våpen.

NTB

Les også: Saddam vurderer hevnKritiseres av FrankrikeJagland vil ikke fordømme bombingenKvinner og barn ofre for bombingen

BOMBET: Områder sør for Bagdad ble angrepet av amerikanske og britiske bombefly fredag kveld. (Foto: ScanPix)