Etter å ha orientert Sikkerhetsrådet i halvannen time sa Blix til pressen at han håper at den første gruppen kan reise kort etter at han har gjort ferdig forberedende møter med irakerne i begynnelsen av neste måned.

Han sa han ville begynne med den første gruppen, og så gradvis bygge den videre ut med ytterligere kapasitet.

— Vi har ikke en hær av våpeninspektører sittende her i New York. sa Blix. Han sa videre at han vil velge noen steder han tror er interessant å inspisere med en gang. -Det er ikke slik at vi må vente i to måneder før vi kan begynne, sa han.

Det er etter press fra USA at Blix vil komme i gang såpass fort. USA ønsker å forkorte tidsplanen som ble vedtatt i en resolusjon i 1999, som gir inspektørene 60 dager til å sette opp et arbeidsprogram før den faktiske inspeksjonen kommer i gang.

Blix briefet Sikkerhetsrådet bare noen timer etter at Saddam Hussein i et brev til FN insisterte på at han ikke har masseødeleggelsesvåpen, og beskyldte USA for å fabrikkere påskudd for å angripe hans land og ta kontrollen over oljen.

«Jeg erklærer herved til dere at Irak er fri for alle kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen,» het det i brevet som ble lest opp for hovedforsamlingen av utenriksminister Naji Sabri.

I brevet heter det også at FNs våpeninspektører som vender tilbake til Irak for å undersøke om Irak har masseødeleggelsesvåpen, må respektere arrangementer som gjelder Bagdads suverenitet og sikkerhet.

(NTB)