På overflaten råder uskyldig julestemning. I en julepyntet gågate haster handlende fra butikk til butikk med plastposer fulle av julepresanger. Men uskylden har forlatt Ipswich, inntil nylig beskrevet som nesten overdrevent normal. På frisørsalongen D-salon har kundene fullstendig endret handlemønster.

Stille på byen

— De tør ikke engang krysse gaten bort til parkeringshuset etter at de er ferdige her. Nå blir alle plukket opp utenfor døren av kjæresten eller ektefellen, forteller frisør Michelle Botnamley.

Hun forklarer det med at salongen bare ligger et par kvartaler fra strøket der de fem drepte solgte sine tjenester.

I går var Michelle ute og tok en drink sammen med kollegaen Charlotte Noble. Hun beskriver et uteliv på sparebluss.

— Folk går mye mindre ut. Det er stille på byen om kvelden. Vi er alle redde for hvem som skal bli den neste.

Skeptisk til fremmede

Selv skal hun få følge av en kollega opp til stasjonen når hun skal hjem etter arbeid.

— Det er ikke snakk om å gå alene. Du aner jo ikke lenger hvem du kan stole på. Sjansene for at morderen er her fra byen er stor når du tenker på hvor godt han gjemte de første ofrene.

Michelle beskriver Ipswich som en by der alle kjenner alle, som en landsby. Men på gaten utenfor går svært få jenter alene, og når vi ber om å få snakke med tre som går sammen, er de først svært skeptiske.

— Hadde jeg gått alene, ville jeg aldri ha stoppet, sier Abbie White.

Sammen med kollegene Way Marks og Amy Taylor har hun tatt seg en pause og en kopp kaffe.

De tre jentene jobber for Axa, et forsikringsselskap med over 1000 ansatte i Ipswich, flertallet jenter.

— Bedriften organiserer transport til og fra jobben. Jeg går bare alene det siste stykket hjem, sier Abbie.

— Vi kan ikke leve normalt før morderen blir tatt, og selv da tror jeg ikke livet her blir som før.

Ingen prostituerte

Sir Alf Ramsey Way er en av hovedgatene for prostitusjonstrafikken i Ipswich. Den ligger bare et par minutters gange fra juleidyllen i sentrum. I går kveld var gaten tom både for prostituerte og politifolk. Frykten for drapsmannen har redusert prostitusjonstrafikken til et minimum.

Og når morderen ikke lenger finner prostituerte på gaten, frykter hele Ipswich for at han skal drepe andre kvinner. Frykten for nye drap gjør at også menn er redd for å gå alene.

— Jeg har aldri følt meg helt trygg i byen på kveldstid, men nå går jeg alltid sammen med noen, sier Rodney Botes.

Han driver en liten frukt- og grønnsakshandel i gågaten.

— Vi håper politiet klarer å finne morderen. Men byen vår har for alltid tapt uskylden. Etter dette vil alle være litt på vakt. Nå vet vi at også Ipswich kan oppleve seriemord.

Lysets hastighet

Jakten på den eller de som står bak drapene ble trappet opp i går, og den lille lokale politistyrken har fått inn forsterkninger utenfra. 70 offiserer ble ifølge NTB satt inn i tillegg til de 100 som allerede er involvert i saken.

Statsminister Tony Blair uttrykte sjokk over saken og sympati med de pårørende og alle innbyggerne i Ipswich.

— Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte politiet i det vanskelige og utfordrende arbeidet som de gjør. Vi har tillit til at de utfører oppgaven godt, sa Blair.

Politiet håper DNA-spor på steder hvor de drepte kvinnene er funnet vil bidra til å oppklare forbrytelsene. Den britiske kriminologen Colin Wilson mener det haster å oppklare saken:

— Politiet må jobbe med lysets hastighet fordi Ipswich-morderen allerede er i gang med å planlegge sitt neste angrep, skriver han i avisen Daily E-post.

Høvik, Tor