Gazastripen må forberede seg på fortsatt blodige dager. Israel vil ikke ta et sekunds pause i offensiven mot Gazastripen, fremholdt Israels statsminister Ehud Olmert søndag.

Mange av ofrene er kvinner og barn, og både FN og EU reagerer på at Israel angriper områder der det bor mange sivile.

I en uttalelse påpeker EU at det strider mot folkeretten å sette sivile liv i fare, og ber både Israel og palestinerne om å stanse angrepene.

Også palestinerne har de siste dagene trappet opp rakettangrepene. Søndag var det avfyrt over 180 prosjektiler mot Israel, og enkelte av rakettene nådde helt til kystbyen Ashkelon. Det er ikke meldt om sårede eller drepte siden en israelsk mann ble drept i byen Sderot onsdag.

– Hvis noen tror at det å utvide omfanget av rakettangrepene vil svekke Israels operasjoner, har de misforstått, sier Olmert.

Leter etter sårede

Søndag krevde de israelske angrepene minst sju palestinske liv, men angrepene var mindre intense enn dagen før. Da mistet minst 54 palestinere livet, det høyeste antallet i løpet av én dag siden det palestinske opprøret begynte for over sju år siden. Også to israelske soldater ble drept.

I byen Jabalya lette flere innbyggere etter sine kjære søndag. En far fryktet at sønnen på ni år var drept i et av angrepene, men ble lettet da han til slutt fant ham:

– Han var såret i beinet av splinter, men skadene var små, sier Manal Obeid til AFP.

På byens sykehus var inngangspartiet stappfullt av mennesker som lette etter slektninger. Over 300 palestinere er blitt såret siden angrepene startet, og søndag åpnet Egypt grensen for å gi palestinerne medisinsk behandling.

Mellom 150 og 200 palestinere er brakt til sykehus i Sinai-området, ifølge en egyptisk talsmann.

Ingen kontakt

President Mahmoud Abbas har brutt all kontakt med Israel og bedt FNs sikkerhetsråd om å ta opp saken.

– Forhandlingene er avbrutt. Det samme er all kontakt på andre områder, fordi slik kommunikasjon er meningsløs i lys av den israelske aggresjonen, sier Abbas’ talsmann Nabil Abu Rudeina.

Han kaller de israelske angrepene for en massakre og legger hele ansvaret på Israel:

– De har det fulle ansvaret for konsekvensene av denne avgjørelsen, og de er skyld i at fredsprosessen blir hindret.

Protest i naboland

I alle Israels naboland – Libanon, Egypt, Jordan og Syria – ble det i helgen arrangert demonstrasjoner mot Israel.

I Hebron på Vestbredden ble en 14-årig palestiner drept av israelske soldater under en demonstrasjon. Ungdommene kastet stein og betongbiter mot soldatene, mens soldatene svarte med å skyte.

Samme dag marsjerte om lag 2.000 rasende Hamas-medlemmer i Hebrons gater. Marsjen ble stanset av palestinske politifolk fra Fatah, ifølge avisen Haaretz. Også flere andre steder på Vestbredden ble det meldt om voldelige protester mot israelske soldater.

Kraftig kritikk

Stadig flere land reagerer nå på de israelske angrepene og kaller dem alt fra «overdrevne» til en «krigsforbrytelse». Palestinske ledere i både Hamas og Fatah har sammenlignet situasjonen på Gazastripen med holocaust.

USA har lenge forholdt seg taus, men søndag kveld ba også Det hvite hus om at volden på Gazastripen må opphøre.

Utenriksminister Condoleezza Rice har tidligere uttalt at det er Gazastripens makthavere, islamistiske Hamas, som har ansvaret for volden. Hun reiser denne uken til Midtøsten for å få fortgang i fredsforhandlingene, men sjansen for at hun lykkes er minimal.