— Det er ennå ikke tatt noen formell beslutning, og enorme mengder med detaljer må avklares, sa statsminister Tony Blair, da han tirsdag ble spurt om Storbritannia skal lede den planlagte styrken.

På en pressekonferanse etter et møte med utenriksminister Colin Powell i London sa Blair at det pågår drøftinger om styrkens sammensetning og struktur. Han ville ikke fastslå med sikkerhet hva som blir Storbritannias rolle.

Tidligere på dagen tirsdag ble det meldt fra New York at Storbritannia har sagt ja til å organisere og lede en flernasjonal sikkerhetsstyrke i Afghanistan, og at den kan få grønt lys fra FNs sikkerhetsråd senest fredag.

Vag Blair

–Vi har indikert i prinsippet at vi er villige til å spille en ledende rolle i en styrke med FN-mandat for å stabilisere situasjonen i Afghanistan, sa Blair. Han sa at en beslutning om å utplassere styrken bør komme forholdsvis raskt.

Utenriksminister Powell kom til London fra Berlin og Paris, og Frankrike og Tyskland er også villig til å stille med kontingenter til en slik sikkerhetsstyrke. I tillegg er det ventet at Canada, Italia og Tyrkia vil delta.

FN-utsendinger meklet i forrige uke fram en avtale mellom ulike afghanske grupper om en overgangsregjering, som skal styre landet i seks måneder framover. Et sentralt punkt under forhandlingene i Bonn var anmodningen til FNs sikkerhetsråd om å godkjenne en internasjonal styrke som skal sørge for beskyttelse i og rundt hovedstaden Kabul, og senere også i andre byer.

Norge ikke spurt

— Norge har foreløpig ikke fått noen henvendelse om å delta i styrken, men hvis så skulle skje, er vi klare til å sende mannskap, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet. Stortinget har allerede godkjent at Norge kan bidra med bestemte styrkeoppsett.

Storbritannia har tidligere ledet større internasjonale operasjoner blant annet i Bosnia. Enkelte har likevel ment at Tyskland burde ha ledet styrken i Afghanistan, fordi landet ikke har vært kolonimakt i området, og fordi tyskerne heller ikke har deltatt i USAs krig i Afghanistan, slik Storbritannia har gjort.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder advarte tirsdag mot å blande rollene.

— Det bør være et klart skille mellom de nåværende styrkene som kjemper mot Taliban, og de internasjonale sikkerhetsstyrkene, sa Schröder.

Blir i Kabul

Når de vestlige stormaktene får avklart alle detaljene, må de fortsatt regne med å møte forskjellige krav fra ulike grupper i Afghanistan når sikkerhetsstyrken skal settes inn. Nordalliansens forsvarsminister Mohammad Fahim sa tirsdag at den internasjonale sikkerhetsstyrken ikke må overstige 1.000 mann.

— Det blir ikke mer enn 1.000 mann. Dette er tilstrekkelig til å sikre møtene til den midlertidige regjeringen og møtene som må holdes for å etablere en loya jirga, en nasjonal forsamling av eldre stammeledere, sa Fahim. Vestlige eksperter har antydet at styrken bør bestå av rundt 5.000 mann.

Ifølge Bonn-avtalen fra forrige uke skal alle væpnede styrker trekkes ut av Kabul, men Nordalliansen kommer til å bli stående med sine væpnede menn, ifølge Fahim.

— I øyeblikket er det ingen militære styrker, bare sikkerhetsstyrker i Kabul, sa han.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Lahdar Brahimi, sier imidlertid at de nye afghanske myndighetene ikke har noe imot utplassering av en internasjonal styrke i Kabul.

— Det er ingen motstand mot et internasjonalt militært nærvær, sa Brahimi på en pressekonferanse tirsdag, etter møter med representanter for den nye overgangsregjeringen.

(NTB)