Statsminister Fouad Siniora sier hæren skal knuse de islamistiske opprørerne og at Fatah al-Islam kun har ett alternativ – å overgi seg.

– Dette er en gjeng terrorister. De må overgi seg og overgi våpnene sine. De må overgi seg, og så skal de få en rettferdig rettergang, sa Siniora lørdag.

Overgir seg ikke

Tjukk røyk steg opp fra leiren lørdag, dagen etter at de libanesiske styrkene inntok enkelte stillinger i utkanten av leiren. To libanesiske soldater ble drept i løpet av natten da deres pansrede kjøretøy ble truffet av en granat.

Inne i leiren sa en talsmann for den militante Fatah al-Islam-gruppa, Abu Salim Taha, at de ikke engang vil vurdere å overgi seg eller gi fra seg sine våpen.

Han benektet også at libanesiske styrker har inntatt posisjoner i leiren, og sa at de selv hadde forlatt enkelte posisjoner av taktiske grunner.

Langvarige kamper

Til tross for hærens fremskritt de siste dagene kan kampene nord i Libanon komme til å bli langvarige, frykter den libanesiske militæranalytikeren Elias Hanna.

– Om man skal slåss i et bymiljø, unngå miner, tvinge ut motstanderne og dessuten bekjempe en fiende som har bedre lokalkunnskap, kan det ta opptil tre uker, sier Hanna til nyhetsbyrået TT.

Regjeringsstyrker hamret lørdag løs på leiren med artilleri, mens opprørerne inne i leiren svarte med maskingeværild. Titusener av flyktninger har rømt fra leiren, men det er fortsatt flere tusen sivile som ikke har kommet seg ut.

Regjeringen i Beirut sier den foretrekker en fredelig slutt på beleiringen, men insisterer samtidig på at Fatah al-Islam overleverer sine krigere så de kan stilles for retten for drap på libanesiske soldater. Fatah al-Islam har nære bånd til terrornettverket al-Qaida.

Gradvis

Observatører tror ikke at de libanesiske styrkene vil iverksette en omfattende offensiv for å okkupere hele leiren, men at de gradvis vil ta seg inn, først gjennom å innta enkelte stillinger i utkanten av leiren.

I henhold til en avtale mellom arabiske land for 40 år siden, kan ikke de libanesiske styrkene gå inn i de tolv palestinske flyktningleirene i landet.

I andre leirer begynner de sivile å bli oppgitt over hærens offensiv mot Nahr al-Bared-leiren. De har ingen sympati med Fatah al-Islam, men er stadig mer bekymret for skjebnen til de sivile i leiren.

Til sammen er 93 mennesker drept siden kampene om leiren startet 20. mai, hvorav 40 er soldater. Kampene er de verste i Libanon siden borgerkrigen fra 1975 til 1990. (©NTB)