HEIDI AMSINCK

Politiet i London kjempet i går for å fjerne de siste likene fra en tunnel på undergrunnen, mens desperate pårørende søkte etter nytt om savnete personer. Og en intens og massiv operasjon var på gang for å finne de ansvarlige terroristene.

Dødstallet etter de fire bombene som eksploderte i rushtiden torsdag morgen, kom i går opp i over 50, og politiet frykter at enda flere døde vil bli funnet.

22 av de 700 sårete passasjerene ble betegnet som alvorlig kvestet, og en person døde natt til i går.

Ofrene er i alle aldre og representerer alle mulige forskjellige nasjonaliteter og religioner.

Problemer i letingen

Det var særlig i tunnelen mellom stasjonene King's Cross og Russell Square at man på grunn av fare for sammenrasing hadde problemer med å nå frem til det sprengte toget.

Anonyme kilder beskrev overfor nyhetsbyråene tilstandene i tunnelen som ekstraordinært forferdelige. Ingen kan ha overlevd der inne, ble det sagt.

Politiet bekreftet sent på dagen at 13 mennesker, ikke to som først antatt, omkom om bord på linje 30 — den røde dobbeltdekkeren som fikk taket sprengt av like ved Londons Tavistock Square.

Litt etter litt begynte man å sette sammen biter av omstendighetene omkring terrorangrepet.

Hver bombe besto av under 4,5 kilo sprengstoff, lite nok til å få plass i en vanlig ryggsekk. I undergrunnstogene var bombene plassert på gulvet i henholdsvis første, annen og tredje vogn.

Ifølge politiet bar angrepet alle tegn på å være utført av al Qaida eller en sympatiserende gruppe. Det vil si koordinerte bombeeksplosjoner mot sivile mål, uten varsel og uten å ta direkte ansvar.

En gruppe som kaller seg Den hemmelige organisasjonen for al Qaida jihad i Europa, hevdet på en britisk drevet hjemmeside å stå bak, som hevn mot Storbritannia for landets aksjoner i Afghanistan og Irak.

«Mujahedin-heltene har utført et velsignet angrep i London. Nå brenner Storbritannia av frykt, terror og panikk,» het det på hjemmesiden.

Innenriksminister Charles Clarke sa at erklæringen blir tatt alvorlig, men ville ennå ikke bekrefte at den er autentisk.

Frykter radikale grupper

Noen eksperter har vurdert at terroristene - noen aviser gjettet i går på at det må ha vært minst 15 - var utlendinger som ved angrepene i Madrid og i USA 11. september.

Men frykten øker i Storbritannia for at britiske statsborgere, radikale unge muslimer fra britiske celler av al Qaida kunne stå bak.

Politiet sier at de er i ferd med å finkjemme gjerningsstedene og videobånd fra sikkerhetskameraer for beviser. De håper også å få assistanse i form av tips fra offentligheten, og eksperter med erfaring fra Madrid-angrepet er fløyet til London for å hjelpe.

En vet stadig ikke om det var selvmordsbombere. Spekulasjonen om at i hvert fall busseksplosjonen var en selvmordsbombe, er økt etter hvert som øyenvitnene har fortalt sine historier.

En 61-årig IT-konsulent, Richard Jones, beskrev en sterkt opphisset ung mann i tjueårene som like før angrepet satt på bussen og plukket nervøst på en pose.

Men politiet sa i går på en pressekonferanse at bomben like godt kunne ha blitt etterlatt på et sete. Londons politisjef, sir Ian Blair, sa at man ikke har mistanke om selvmordsbomber.

Det er ikke foretatt noen pågripelser og politiet er på bar bakke når det gjelder hvor de ansvarlige befinner seg - hvis de ennå er i live.

Senket beredskapen

Det har vakt kritikk at myndighetene i ukene før terrorhandlingen, akkurat da man forberedte seg på å være vertskap for G8-toppmøtet i Skottland, senket Storbritannias alarmberedskap et hakk på skalaen. Kritisert blir det også at en del av Londons politistyrke var sendt til Skottland for å hjelpe til med sikkerheten der.

Men i går insisterte politiet på at sikkerheten på bussene og i undergrunnen var den samme som den ville ha vært under en høyere alarmberedskap. Reduksjonen i Londons politistyrke på grunn av G8 hadde ikke gjort noen forskjell, het det.

Men hvorfor snappet ikke Storbritannias etterretningstjeneste opp at et stort angrep var på vei? Det spørsmålet står ennå ubesvart.

Et massivt oppbud av politi var i går synlig i Londons gater, men man innrømmet samtidig at sikkerheten på bussene og undergrunnsbanen aldri ville kunne garanteres 100 prosent i en «fri og levende by».

I går begynte undergrunnen å kjøre igjen, men en rekke linjer og stasjoner var stengt. Bussene kjørte nesten som normalt, men et uvanlig stille London vitnet om at mange tok fredagen fri fra jobb. Dessuten holdt mange foreldre barna hjemme, og noen skoler var stengt.

Tusener av andre valgte å fortsette tilværelsen som normalt, mens de fremdeles kjempet for å forstå det enorme i det som var skjedd.

Borgermester Ken Livingstone, som har fordømt terroristene som gemene mordere, spådde at London snart vender sterkt tilbake.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

UNDERSØKT: Dødstallene fra bussen som ble sprengt like ved Tavistock Square steg i går til 13. Politiet drev fortsatt med undersøkelser for å finne spor etter gjerningsmennen. FOTO: PHIL LOFTUS, AFP