Prosessorprodusenten sier at den har bygget transistorer som er 20 nanometer brede, kun fire ganger bredere enn ett enkelt atom. De mikroskopiske komponentene er 30 prosent mindre og 25 prosent raskere enn transistorer som tidligere er utviklet på Intels laboratorier, samt 1.000 ganger raskere enn selskapets raskeste kommersielle chip.

Selskapet spår at den nye teknologien tillater kommersielle prosessorer med 1 milliard transistorer og hastighet på 20 gigahertz innen 2007. Til sammenlikning har Pentium 4 42 millioner transistorer og en hastighet på 1,7 gigahertz.

Transistorer virker som brytere som kontrollerer strømmen av elektroner i chiper. De er fundamentale for utviklingen av prosessorhastighet. De nye transistorene til Intel skrur seg av og på 1,5 trillioner ganger i sekundet, 15 milliarder ganger raskere enn en flypropell roterer.

Intel regner med at det tar seks år før slike prosessorer kan lages i stor målestokk, blant annet fordi en helt ny produksjonsprosess er nødvendig, skriver Wall Street Journal.

IBM strekker silisium International Business Machines (IBM) offentliggjorde fredag at selskapet hadde funnet en metode som gjør silisium-prosessorer 35 prosent raskere. Den nye chipen skal også bruke mindre energi enn tidligere modeller. Den nye formen silisium, som IBM kaller "strained silicon", øker prosessorens kapasitet uten behov for å gjøre kretsene mindre. Chips er allerede så små at videre anstrengelser for å forminske dem vil øke i vanskelighetsgrad og kostnad. Den nye metoden fører heller ikke til vesentlige forandringer i den eksisterende produksjonsprosessen, sa selskapet.

Forskerne ved IBM fant en måte for manipulasjon av silisium-atomer. Atomene ble lagt over en silisium-germanium-legering. Atomene i legeringen ligger lenger fra hverandre enn i silisium. Når silisiumet blir lagt på toppen, "strekker" atomene seg slik at de ligger i samme avstand som i legeringen. Det strukkede silisiumet blir dermed tynnere, og elektronene flyter 70 prosent raskere gjennom det. Den økede elektronhastigheten tas ut i 35 prosent bedre prosessor-ytelse.

IBM mener at kommersiell produksjon av chipen er en realitet innen 2003. Arbeidet blir presentert i detalj på Very Large Scale Integration Symposium i Japan denne uken.(Origo)