Partiet spås stor oppslutning og kanskje regjeringsdeltakelse etter valget kommende onsdag.

Den karismatiske og kontroversielle populisten Fortuyn ble skutt ned og drept sist mandag, av en enslig gjerningsmann med hittil ukjent motiv.

LPF ventes å få enda større oppslutning ved valget i Nederland onsdag etter drapet på partilederen. Partiet kan til og med komme med i en koalisjonsregjering. Fortuyns navn står fortsatt øverst på stemmeseddelen, og mange sier de vil stemme på partiet hans selv om Fortuyn var den eneste kjente skikkelsen, skriver The Guardian.

Fra Kapp Verde

Fortuyns nestkommanderende Joao Varela er raskt på vei til å bli kjent han også. Han er innvandrer fra Kapp Verde-øyene, en tidligere portugisisk koloni utenfor Afrikas vestkyst.

Varela kom til Nederland som seksåring, sammen med sju søsken. Han er nå 27, halvparten så gammel som Fortuyn. Som åtteåring rømte Varela hjemmefra, i håp om å komme seg fram i det nederlandske samfunnet.

Siden ble han idrettsmann, og utnyttet dette talentet til å finansiere økonomistudier ved Erasmus-universitetet i Rotterdam. Han ble nederlandsk juniormester i tennis i 1987. I dag er han markedsanalytiker for det kjente kosmetikkonsernet LýOreal.

— Naturtalent

Varela tok selv kontakt med Fortuyn, og ble med i partiet hans i februar i år. Fortuyn hadde stiftet LPF etter å ha blitt kastet ut av partiet Levelig Nederland på grunn av sine innvandrer-kritiske uttalelser.

Varela skal ha blitt tatt opp som medlem av LPF fordi Fortuyn var inderlig lei av å bli kalt rasist hver gang han krevde innvandringsstopp.

Fortuyn karakteriserte sin nestkommanderende som et naturtalent av en politiker. Men hans kritikere hevder at Varela bare er partiets innvandrer-alibi.

(NTB)