KLAUS JUSTSEN og NTB

Washington/Amman

Enheten hevder å bare møtt sporadisk motstand, da den stormet inn i det nye presidentpalasset i nærheten av flyplassen. Med sine blå og gylne kakler og veldige kuppel har palasset vært et av byens landemerker og symbol på Saddam Husseins uinnskrenkede makt.

De militære delene av palasset var allerede blitt ødelagt av bomber, men de kostbart utsmykkede beboelsesdelene, der diktatoren tok imot fornemme gjester, var blitt skånet.

Soldatene benyttet lanledningen til å bruke toalettene med gullbelagte vannkraner, og mange kunne heller ikke stå for fristelsen og sikret seg souvenirer i form av askebegre, vaser og puter.

Det ble tatt mange bilder som bevis for at medlemmer av 3. infanteridivisjon som de første kunne sette seg i Saddam Husseins kostbare polstrede stoler og ta en røyk.

Palasset ble i løpet av et øyeblikk omdannet til en midlertidig leir for krigsfanger.

Også et av presidentens palasser i Basra ble inntatt av britiske styrker i går. Nyhetsbyråene sendte i løpet av dagen i går ut mengder av bilder inne fra Basra-palasset, som viste overdådig luksus, gullkraner og marmor. Men palasset virket helt ubebodd, uten møbler og på kranene hang merkelapper fremdeles på.

Der Saddam vandret

I Qatar hevdet brigadegeneral Vincent Brooks at mandagens aksjon i Bagdad var en viktig demonstrasjon av at de allierte styrkene nå kan komme og gå i Bagdad som det passer dem.

Et rakettangrep mot et boligområde i går kan ha vært et annet ledd i amerikanernes psykologiske krigføring mot regimet i Bagdad, og et nytt forsøk på å vise Saddam Hussein at enden er nær. Minst 14 sivile, blant dem to barn, ble drept av rakettnedslaget. Et ukjent antall mennesker er savnet.

Ifølge øyenvitner ble tre hus i den travle Ramadan-gaten ødelagt under angrepet, som var rettet nøyaktig mot stedet der fjernsynsbilder fredag viste en tilsynelatende ubekymret president Saddam Hussein vandre gatelangs og bli hyllet av folket.

Ni medlemmer fra en og samme familie, blant dem to barn, og fem andre mennesker ble funnet drept etter angrepet. Redningsarbeidere lette mandag kveld etter flere savnede i ruinene.

Journalister drept

Utover dagen mandag kom det til harde kamper mellom amerikanske og irakiske styrker i området rundt al-Rashid-hotellet, et yndet tilholdssted for utenlandske journalister.

De fleste forlot hotellet da krigen startet, av frykt for at George W. Bush hadde reservert en bombe for nettopp dette, som hevn for all tråkkingen over det berømte mosaikkportrettet av hans far på gulvet i lobbyen.

Irakiske styrker svarte på det amerikanske angrepet mot sentrum av Bagdad med å skyte raketter mot den internasjonale flyplassen sørvest for byen.

To amerikanske soldater og to journalister fra henholdsvis Tyskland og Spania ble drept. 15 mennesker ble såret, to av dem kritisk, opplyste amerikanske talsmenn.

Også inne i byen virket det i morgentimene som om krigens alvor endelig var i ferd med å gå opp for irakerne, nærmere bestemt de væpnede styrkene som har sverget på å forsvare byen.

Irakiske snikskyttere inntok posisjoner ved bruer og bygninger, gater ble stengt og lyden av utgående artilleri drønnet, fortalte journalister i byen.

— De irakiske styrkene sperrer gater over hele byen, og artilleriet er i aksjon. De kjemper definitivt tilbake, meldte en av nyhetsbyrået Reuters journalister i byen.

LUKSUS: Saddam Husseins palass i Basra ble inntatt av britiske angrepsstyrker i går, og bildene inne fra bygningen viser overdådig luksus. Også i Bagdad ble minst ett av ditatorens palass erobret av invasjonsstyrkene.

FOTO: