Ifølge Richard Gordon, styreformannen i Filippinsk Røde Kors, har antall omkomne etter uværet og oversvømmelsene som rammet det sørlige Filippinene lørdag, steget til 569. Over 500 personer er fortsatt savnet og 100.000 er hjemløse.

— Hjelpearbeidere har ikke kommet fram til alle de rammede områdene ennå, sier Gordon og legger til:

— Vi kan nå tusen hvis vi ikke finner de savnede.

434 av dødsfallene har skjedd i de raserte byene Cagayan de Oro og Iligan, sier Gwendolyn Pang som er generalsekretær i Filippinsk Røde Kors.

Hun sier at dødstallet kan stige fordi de hittil bare har telt faktiske lik som er kommet inn til likhusene. Mange døde kan befinne seg i hus som er skylt bort, sier hun.

Uventet

Washi traff helt overraskende øya Mindanao midt på natten natt til lørdag. På grunn av enorme nedbørsmengder kombinert med høyvann var resultatet plutselige oversvømmelser, jordskred og springflo, særlig i Cagayan de Oro og Iligan.

Folk ble vekket av vannmassene og måtte uten nøling komme seg ut og ta seg opp til høyereliggende områder om de skulle berge livet.

Hele landsbyer ble skylt vekk da stormen etterlot seg et kaos av knuste boliger, ødelagte bruer og biler som var kastet rundt og lå i hauger.

Borgermester Lawrence Cruz i Iligan sier mange ble overrasket av vannmassene, som steg en meter i løpet av mindre enn en time og tvang folk opp på hustakene.

— De fleste lå og sov da flomvannet kom inn i husene deres, forteller han.

I kystbyene ble mange av ofrene drevet ut på sjøen sammen med husene sine.

— De som bodde på elvebreddene ble rett og slett skylt ut på sjøen, sier sosialarbeider Dinky Soliman.

Redningsoperasjon

Myndighetene og Røde Kors har sendt ut appeller om hjelp til å skaffe mat, klær og husly til over 35.000 mennesker som sitter sjokkert og forvirret i tilfluktssentre. Imens leter soldater etter lik i søla og mudderet.

20.000 soldater er mobilisert til en enorm rednings- og bergingsoperasjon langs nordkysten av Mindanao, der de viktigste havnene Cagayan de Oro og Iligan ligger. Helikoptre og båter leter etter overlevende og døde i sjøen

En journalist i Cagayan de Oro forteller at råtnende lik ligger stablet i hauger ved improviserte likhus.

Elektrisiteten er tilbake i sentrum av byen, men i mange av de hardest rammede områdene er det verken strøm eller drikkevann.

Myndighetene har besluttet å åpne brannhydranter så folk får vann, og straks dannet det seg lange køer av folk.

Hjelp kommer

USAs utenriksminister Hillary Clinton har kondolert og tilbudt hjelp til å takle situasjonen. Også Storbritannia tilbyr hjelp.

Filippinske sentralmyndigheter har begynt å frakte tepper, matter og klær til de hardest rammede områdene, mens lokale myndigheter sørger for utdeling av mat.

Filippinene rammes hvert år av et 20-tall kraftige stormer, noen i kategorien tyfoner. Men de fleste rammer i nord, og det er sjelden de sørlige delene av landet står i veien for kraftige stormer som feier inn fra havet.

Tyfonen traff den frodige øya Mindanao og brakte med seg kraftig regnskyll i vindkast på opptil 90 kilometer i timen. Etter å ha krysset Sulusjøen med en vindhastighet på 75 kilometer i timen, var det ventet at den nådde den vestfilippinske øya Palawan lørdag kveld.

— Stormen har beveget seg langsomt, slik at det blir store nedbørsmengder på samme sted. Dermed blir det omfattende oversvømmelser, sier Benito Ramos i det filippinske sivilforsvaret.