INGEBORG RYDSAA

— Det er helt utrolig, jeg tror det nesten ikke selv, sier innsamlingsleder i Røde Kors Helen Elise Wibe.

I løpet av dagen i går var det samlet inn hele 104 millioner kroner. Mange av disse millionene av disse kom via Røde Kors' givertelefon. Det vil si av 200 000 nordmenn har ringt givertelefonen. Og det er tall som kun gjelder for Røde Kors.

Mangler oversikt

Leger uten Grenser har samlet inn om lag 4 millioner kroner, Redd Barna hadde fredag morgen samlet inn 22,6 millioner og Kirkens Nødhjelp 9,5 millioner. Det samlede tallet for disse organisasjonene er dermed over 100 millioner kroner.

Mens de fleste store organisasjonene har relativt god oversikt over hvor mye penger som hittil er samlet inn, er det mange av de mindre hjelpeorganisasjonene som mangler tall. Men en ting er i alle fall sikkert. Pengene strømmer inn, og kommer til å fortsette å gjøre det de nærmeste dagene.

Vaffelsalg og OD

— Nå har vi nettopp telt opp tre bøsser som var helt smekkfulle, melder Helge Dyrkolbotn i Austrheim IL.

13 000 kroner fikk idrettslaget inn på vaffelsalg og innsamling fra halv elleve til fire i går.

— Pengene sender vi til en av organisasjonene, vi har ikke helt bestemt oss for hvilken av dem enda, sier Dyrkolbotn og trekker spesielt frem barnas innsats.

I Os samlet bøssebærere inn hele 82.000 kroner på bare noen timer, melder Marianne Hjelle, leder i Os Røde Kors. Hun er overveldet over responsen, både fra dem som gir og fra dem som vil gå med bøsser.

Oppfordringene til å hjelpe står i kø, og en av de mer originale er nok den fra 16 år gamle Hussain.

— Jeg går på Askøy Videregående og var med på noe som heter Operasjon Dagsverk i fjor, forteller han.

16-åringen, med foreldre fra Sudan og Marokko, vil nå oppfordre landets skoleelever til å sette i gang en liknende aksjon for å hjelpe flomofrene.

— Jeg vet det ble samlet inn en masse penger i fjor. Alle må jobbe, og alle må samle inn minst 300 kroner. Tenk på hvor mange penger det blir, når alle skolene i Norge er med, sier Hussain.