Budskapet ble tidligere i år spredt via annonsering på flere radiostasjoner i Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan, selve hjertet i landets opiumsproduksjon.

— Den afghanske regjeringshæren og ISAF-styrkene vil ikke ødelegge opiumsavlingene deres, for vi vet at dere ikke har andre former for inntekt. Vi ønsker ikke ta levebrødet fra dere, lød løftet.

Vinne tillit Utspillet var et forsøk på å vinne sivilbefolkningens støtte og tillit og undergrave oppslutningen om Taliban.

Kritikken lot likevel ikke vente på seg og denne uka måtte ISAF-ledelsen krype til korset og innrømme at radioannonsene var en tabbe.

— Dette var en feil fra ISAFs side, sier Zalman Afzali som er talsmann for departementet for narkotikabekjempelse i Kabul.

— Vi ber ISAF unngå slike feil i framtida, for det kan skape helvetes mye problemer for arbeidet med å bekjempe narkotika i Afghanistan, sier Afzali til AP.

«Uheldig ordvalg» En talskvinne for ISAF-styrken, oberstløytnant Angela Billings, medgir «uheldig ordvalg» i radioannonsen og forsikrer at den nå er tatt av lufta.

— Vi støtter den afghanske regjeringen i dens forsøk på å bekjempe opiumsdyrkingen, sa Billings tidligere i uka.

NATO-styrkene i Afghanistan deltar ikke selv i arbeidet med å ødelegge opiumsavlinger, vel vitende om hvor upopulære de da hadde blitt i sivilbefolkningen, men støtter i stedet det afghanske narkotikapolitiets innsats.

Heroin-mekka Den USA-ledede invasjonen av Afghanistan i 2001 bidro til å gjøre landet til verdens største heroinleverandør.

Da de første amerikanske bombene falt over Afghanistan høsten 2001, var det knapt en opiumsvalmue å se. Taliban hadde effektivt fått slutt på opiumsdyrkingen, offisielt fordi det var «uislamsk», men vel så mye i et forsøk på å vinne venner i Vesten.

I dag er opiumsåkrene større enn noensinne. Bare i fjor økte produksjonen med nærmere 50 prosent, noe som nærmest sikret afghanerne heroinmonopol i verden.

FNs organ for narkotikabekjempelse (UNODC) konstaterer at Afghanistan i fjor sto for 92 prosent av heroinproduksjonen i verden og regner med at årets produksjon blir enda større.