Det blir mer og mer klart at det tyske Cessna-flyet befant seg på feil bane og at markeringene på banen var for dårlige.

Taksebanen stengt

Torsdag ble den taksebanen som Cessna-flyet brukte før ulykken mandag, igjen stengt av italienske myndigheter. Dette fordi det allerede onsdag ble konstatert at taksebanen ikke tilfredsstilte internasjonale krav for merking.

— Ikke et eneste skilt fantes langs bane R6, en strekning på 300-400 meter, sier Henrik Elinder fra den svenske statens havarikommisjon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Rot med merking

På lydbåndet fra cockpiten i Cessna-flyet hører man pilotene gjenta S4 - et gammelt navn på en bane som ikke lenger er i bruk, men hvis merking ikke var fjernet fra asfalten, melder milanoavisen Corriere della Sera.

Rotet med merkingen kan ha ført til at Cessna-flyet plutselig befant seg foran SAS-flyet som var i ferd med å lette fra rullebanen.

SAS-flyet, som var forsinket, skal for øvrig ha fått tillatelse til å "snike" i køen av ventende fly, og tok derfor plassen til privatflyet til den italienske statsministeren Silvio Berlusconi, som riktignok ikke befant seg i flyet.

Mangler mange steder

Flere italienske aviser skriver også at flere andre store flyplasser i Italia lider av sikkerhetsmangler. Corriere della Sera siterer flere italienske piloter som hevder at det blant Italias 30 største flyplasser ikke finnes en eneste som ikke har sikkerhetsmangler.

Italias innenriksminister Claudio Scajola har satt i gang flere granskinger i kjølvannet av ulykken. Foruten den offisielle havarikommisjonen er det også opprettet en egen granskingskommisjon som skal undersøke hvorfor bakkeradaren som ble levert fra Norge i 1999 ennå ikke er tatt i bruk, og kartlegge hvem som har ansvaret for dette.

Scajola har slått fast at de ansvarlige skal stilles for retten og at flere kan vente seg å få sparken som et resultat av dette. Hans framgangsmåte har fått støtte fra statsminister Silvio Berlusconi. (NTB)

INNRØMMER FEIL: De italienske luftfartsmyndighetene innrømmer at Linate-flyplassen utenfor Milano har flere mangler. 118 mennesker mistet livet i ulykken mandag.