Statsminister Silvio Berlusconi erkjenner ikke nederlag før stemmesedlene er kontrollert etter valget i Italia. Romano Prodi hevder på sin side at han har vunnet og at Berlusconi forfalsker virkeligheten.

— Vi anerkjenner bare motstanderens seier etter at kontrollene er gjennomført, sa Berlusconi på en felles pressekonferanse med sine allierte i Frihetenes hus tirsdag kveld.

— Ingen kan si at opposisjonen har vunnet, la statsministeren til.

Berlusconi hevdet at det hadde vært «mange uregelmessigheter» på stemmesedlene som var fylt ut av italienere bosatt i utlandet og at han derfor hadde flertall i senatet.

Like før Berlusconis uttalelser viste offisielle resultater at sentrum-venstre-koalisjonen til opposisjonskandidaten Romano Prodi vant kontroll over senatet takket være representanter valgt av italienere bosatt i utlandet.

Framsto samlet Berlusconi, som til vanlig ifølge motstandere lider av akutt munndiaré, hadde før pressekonferansen vært taus i over 48 timer. Da han omsider talte, forsøkte koalisjonen å framstå som samlet i kontrast til Prodis mangslungne Unionen, som favner fra ultraliberalere til kommunister. Lega Nords Roberto Maroni understreket at Unionen må klare seg på egen hånd, hvis valgresultatet blir bekreftet.

— De vil i så fall ikke bare ha rett, men plikt til å regjere. Men det må de klare uten hjelp fra oss, sa Maroni. Berlusconi påpekte dessuten at opposisjonspartiet Margherita i 2001 kom med et lignende krav om kontroll av valgresultatet. Forskjellen på innenriksdepartementets første tall og det endelige resultatet var 36.000 stemmer, atskillig flere enn de rundt 25.000 stemmene som skiller de to koalisjonene i deputertkammeret, sa statsministeren.

— Tatt i betraktning at landet er delt på midten, hadde vi virkelig ventet oss en mer ansvarlig oppførsel fra Unionens leder, sa Berlusconi da han kritiserte Prodi og Venstredemokratenes leder Piero Fassino for allerede natt til tirsdag å ha erklært seg som seierherrer.

Berlusconi åpnet dessuten for en storkoalisjon etter tysk modell. Dette er allerede blitt avvist på venstresiden.

Seierssikker Oliventrealliansen, som er den største enkeltgruppen i Prodis Unionen, fnyser av Berlusconis påstander.

— Forfalskning av virkeligheten er en praksis som den avgående regjeringen til Silvio Berlusconi har brukt systematisk, heter det i en presseuttalelse.

— Nok en gang reduserer Berlusconi regjeringen og statens institusjoner til propagandainstrumenter.

Selv virker Prodi skråsikker på at det blir hans oppgave å danne regjering. Den blir sittende i fem år, lover han, selv om det kan ta opptil en måned før den er på plass.

Prodi forventer at Italias neste president, som skal velges av nasjonalforsamlingen i midten av mai, gir ham regjeringsoppdraget. Analytikere og finansmarked frykter imidlertid at Prodis regjering vil gå i indre oppløsning. Italias økonomi sliter i motbakke, og smertelige valg venter.

— Det er helt umulig å si hva som kommer til å skje nå. I politikk er usikkerhet en ganske farlig ting. Det som er sikkert, er at sentrum-høyresiden har vunnet politisk selv om den tallmessig har tapt. Hvis du leder 2-0 i en fotballkamp når det er ti minutter igjen, og så ender med uavgjort 2-2, føles det verre enn å tape med ære, sier Mark Gilbert, professor i politisk historie ved Universitetet i Trento, til NTB.

President Carlo Azeglio Ciampi har berømmet italienerne for gjennomføringen av valget.

REUTERS/Alessandro Bianchi