Et nytt formelt likskue skal avgjøre om hun virkelig omkom i en tragisk bilulykke – eller om hun ble utsatt for noe kriminelt.

For få uker siden slo britiske politigranskere fast at det ikke er funnet bevis for at prinsessen og hennes kjæreste Dodi Al Fayed ble offer for en sammensvergelse. Mandag samlet jurister seg i London foran innledningen av den nye rettslige granskingen.

Prinsessens tidligere privatsekretær Patrick Jephson håper at affæren nå kan avsluttes én gang for alle.

– På den annen side har det vært så mye mistenksomhet og snakk om sammensvergelser, at saken måtte få en åpen behandling, sier han til britisk kringkasting.

Prinsesse Diana, Dodi Al Fayed og sjåføren Henri Paul omkom alle da bilen deres kjørte inn i en stolpe i en veitunnel i Paris 31. august 1997. Dianas livvakt Trevor Rees-Jones var den eneste av de fire i bilen som overlevde.

Dodis far, den styrtrike Mohamed Al Fayed som blant annet eier det fasjonable London-varehuset Harrods, har hele tiden hevdet at sønnen, prinsessen og Henri Paul ble ofre for et komplott. Han mener hovedskurken er dronning Elizabeths mann, prins Philip.

JUDA NGWENYA