RUNE CHRISTOPHERSEN

De vet ikke helt hvordan, men på en eller annen måte kom familien på fire fra marerittet med livet og helsen i behold. I går kom de hjem til Follese på Askøy.

— Det gikk så utrolig fort. Vi hadde ingen mulighet til å komme oss ut før vannet strømmet inn i rommet, sier Cato Eikefjord.

Reddet to gutter

Cato og Mette hadde spart i et halvt år til tre ukers drømmereise. Etter tre dager på Kamala Beach ved Phuket ble ferien brutalt avbrutt.

— Vi skulle egentlig bodd i første etasje på hotellet, men måtte heldigvis flytte til andre etasje. Da den første bølgen kom, hørte jeg masse bråk utenfor, og gikk ut på altanen. Der var det bare vann å se. Folk ble skyllet vekk. To norske gutter lå og fløt i vannet, og jeg fikk dratt dem opp på altanen.

Kort tid senere kom neste bølge - enda mer nådeløs enn den første.

— Vi bodde femti meter fra stranden. Da jeg så den andre bølgen, skjønte jeg at vi måtte komme oss vekk. Jeg rakk ikke annet enn å snu meg, løfte opp babyen, og ta noen skritt mot døren, før vannet strømmet inn.

Med Olivia (ti måneder) på armen, ble Cato presset ut inngangsdøren av vannmassene. Mette og Emma var ikke like heldige. Vannet førte dem inn på badet - og fortsatte å stige.

Svømte ut på altanen

— Døren sto litt på klem, og vannspruten sto flere meter bortover på grunn av trykket. Jeg klarte ikke å rikke døren. Jeg visste at Mette og Emma var sperret inne, og så at vannet fortsatte å stige, forteller Cato.

Først da havet sto femten centimeter fra taket, stoppet det. På en eller annen måte klarte Mette og Emma å svømme ut på altanen, og kom seg derfra i sikkerhet i fjerde etasje på hotellet. Det gjorde også Cato og Olivia. Deretter flyktet alle fire oppover fjellsiden og inn i jungelen.

— Vi gikk barbente med gjørme, knust glass og vrakrester til knærne. Det var fullstendig panikk blant folk. Noen hyperventilerte, andre hylte og skrek. Det gikk mange rykter om at det ville komme nye, enda større bølger.

I tolv timer ventet småbarnsfamilien i fjellsiden, før de våget seg ned. Mange turister ventet enda lenger.

- Må gjøre gjengjeld

— En del var så redde at de ikke ville la seg evakuere, og rømte opp i jungelen igjen. Så sent som onsdag kom det folk ned fra fjellet.

Cato og Mette kan ikke få skrytt nok av de lokale innbyggerne, som kom med vann og frukt til flyktningene. Til og med morsmelkerstatning til Olivia klarte de å skaffe.

— De har mistet nesten alt de eide, men delte likevel det lille de hadde. Vi har vært heldige, og har et hus å komme hjem til. Nå må vi gjøre gjengjeld. De trenger vår hjelp, og folk er bare nødt til å gi. Jeg tror ikke alle skjønner hvor stor nøden er, sier de.

Midt i de mange tragiske historiene, er det lyspunkt: Hele tolv personer fra Follese var i Phuket-området da katastrofen rammet. Alle er etter forholdene i god behold, forteller Cato og Mette.

— Bygden har vært heldig, sier de.

Paret vil tilbake til Thailand.

— Vi skal tilbake, selv om det nok blir en stund til. Innbyggerne der er fantastiske, og vi kan ikke svikte dem. Men det er ikke sikkert vi vil bo på stranden neste gang.

SOLIDARITET: Cato Eikefjord og datteren Emma (6) er kommet hjem til Follese i god behold, etter å ha vært døden nær i Phuket. - Vi hadde heldigvis et hjem å vende tilbake til. Nå må folk hjelpe dem som har mistet alt, sier familien.<br/>Foto: VEGAR VALDE