The Axis of Evil ble introdusert av President George W. Bush i 2002. Da var Nord-Korea en soleklar kandidat, og havnet på USAs verstingliste etter Irak og Iran.

I dag kunngjorde USAs utenriksdepartement at Nord-Korea fjernes fra listen over terrorstater. Årsaken er at Nord-Korea tillater atominspeksjoner.

Det amerikanske utenriksdepartementet kunne lørdag melde at regimet i Pyongyang blir fjernet fra USAs terrorliste. Samtidig skal Nord-Korea igjen ha begynt å avvikle sitt atomvåpenprogram, ifølge talsmannen Sean McCormack.

Nord-Korea og USA ble i forrige uke enige om tiltak som vil gi eksperter mulighet til å finne ut om landet holder seg til avtalen om å avvikle sitt atomvåpenprogram.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kommer til å spille en viktig rolle i å undersøke Nord-Koreas kjernefysiske aktivitet, opplyser en amerikansk tjenestemann. Han sier også at USA har oppnådd «alt de ønsket» i forhandlingene.

Konflikten om verifiseringen av nedrustningen har den siste tiden truet med å ødelegge atomavtalen som Nord-Korea tidligere har inngått med USA, Sør-Korea, Japan, Kina og Russland i de såkalte sekslandssamtalene.

Konflikten om inspeksjonene har bidratt til at USA ikke har villet fjerne Nord-Korea fra sin terrorliste, noe som førte til at nordkoreanerne gjenopptok forsøket på å utvikle atomvåpen.

Hva synes du om USAs avgjørelse? Legg inn dine kommentarer under!

VIKTOR KOROTAYEV