Kampene i Presevodalen lørdag brøt ut samme dag som politiske representanter for kosovoalbanere og serberne etter planen skulle ha skrevet under en våpenhvile garantert av NATO. Det ble det ingenting av.

Ingen våpenhvile Det er usikkert om det blir noen avtale med det første, men samtalene skal ifølge den serbiske ministeren Rasim Ljajic fortsette søndag. Ifølge Ljajic trengte albanerne mer tid før de kunne skrive under på en avtale.

En geriljaleder sa til Reuters at albanerne hadde nektet å underskrive en avtale fordi serberne ville utplassere spesialpoliti i en albansk landsby. Ifølge en annen geriljaleder, Vullnet, vil ikke våpenhvilesamtalene gjenopptas før om et par dager.

Makedonia Den makedonske hæren meldte lørdag om nye geriljaangrep i grenseområdet til Kosovo nord i landet. Albansk gerilja skal ha befestet stillingen sin i en ny landsby og sier de vil fortsette å slåss.

Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine sa i hovedstaden Skopje, at Makedonia har det internasjonale samfunnets «faste og totale støtte».

– Vi vil ikke tillate visse grupper å sette stabiliteten i regionen i fare ved hjelp av terrormetoder, sa Vedrine.

Nær Kosovo Presevodalen ligger nær grensen til Kosovo-provinsen, og den albanske geriljaen har brukt en buffersone opprettet av NATO til å ta seg ulovlig over grensen til Serbia og angripe serbiske myndigheter i området.

Offisielle serbiske talsmenn sier en 11 år gammel gutt ble såret av granatsplinter etter at den albanske UCPMB-geriljaen angrep landsbyen Lucane lørdag.

En serbisk politimann ble drept og seks andre såret i angrep mot samme landsby fredag.

Ifølge det serbiske nyhetsbyrået Beta brukte den albanske geriljaen bombekastere og lette våpen i angrepet. Det er ikke meldt om at serbiske styrker vil svare med maktbruk. Det har de siste to ukene også vært kamper i grenseområdet mot Kosovo nord i Makedonia. Lokal presse i Makedonia og Kosovo pekte fredag ut flere navngitte ledere fra den kosovoalbanske UCK-geriljaen som ansvarlige for de nye kampene i Makedonia.

Siste fremstøt Observatører tror at det albanske geriljaangrepet lørdag kan være et siste forsøk på å skaffe seg kontroll over et større område før våpenhvilen formelt inngås, eller at noen av deltakerne ikke har til hensikt å underskrive.

NATO besluttet for få dager siden at jugoslaviske styrker skal kunne gå inn i buffersonene mot grensen til Kosovo, for å hindre albansk gerilja i å trenge gjennom.

NTB-REUTERS-AFP Bujanovac