– Pakistan har aldri hjulpet oss, og det kommer landet heller aldri til å gjøre, sier bygningsarbeideren Hashim.

Kulda har sluppet taket i Afghanistans hovedstad Kabul. Snøen smelter, og Hashim er omgitt av søle der han sitter og venter på en venn i Shar-e-Naw-parken i Kabul-sentrum. Hashim er en av mange afghanere som misliker nabolandet, og bryr seg ikke om mandagens valg der.

– Det eneste Pakistan har bidratt med er å fyre opp under krigen i Afghanistan og sørget for at afghanere har kjempet mot hverandre. Krigingen har ødelagt Afghanistan, sier Hashim, som i likhet med mange afghanere ikke bruker etternavn.

Meklingsforsøk

Den åpne grensen mellom Afghanistan og Pakistan er en av hovedårsakene til spenningen mellom landene. Når du snakker med afghanere, får du ofte høre at det er pakistanere som krysser grensen og gjennomfører terrorangrepene som tar livet av stadig flere mennesker i Afghanistan.

Pakistan ønsker nå å sende tilbake over to millioner afghanske flyktninger som har holdt til vest i landet.

I august i fjor møttes rundt 700 stammeledere, politikere og andre innflytelsesrike pakistanere og afghanere til et fredsråd i Kabul. Møtet var et av flere forsøk på å bedre forholdet mellom landene gjennom tradisjonell mekling.

Men den afghanske parlamentarikeren Shukria Barakzai har ingen tro på at forholdet mellom de to nabolandene kommer til å bli bedre etter valget.

Barakzai mener nabolandet er inne i en dyp politisk krise der det pakistanske militæret dikterer folket.

– Det er en kreft som har spredd seg i den pakistanske regjeringen og nasjonen som ikke kan helbredes av valget. Det pakistanske militæret er som en stat i staten, sier Barakzai, som er kjent som en uredd kritiker av Pakistan og forkjemper for kvinners rettigheter.

Storebror

Hun mener Pakistan prøver å være en storebror som forteller afghanerne hva de skal gjøre.

– Pakistanere vil ikke at Afghanistan skal være uavhengig. De vil bare at Afghanistan skal være en del av Pakistan, sier Barakzai til NTB.

Sikkerhetssituasjonen i Pakistan kommer alltid til å smitte over på Afghanistan, ifølge Barakzai. Hun mener det er sterke krefter i Pakistan som er med på å holde liv i Taliban.

Ikke bedre med Bhutto

Barakzai sier hun ikke hadde vært mer optimistisk i forhold til mandagens valg hvis tidligere leder av Det pakistanske folkepartiet (PPP), Benazir Bhutto, fortsatt hadde vært i live. Barakzai mener det var Bhutto som skapte Taliban og omtaler henne som «Talibans mor». Barakzai sier mangelen på en demokratisk partikultur illustreres av at enkemannen Asif Ali Zardari tok over som leder av PPP da kona ble drept for nesten to måneder siden.

Som utlending er det vanskelig å forstå hvorfor så mange afghanere er så negative til Pakistan. NTB spør den tidligere journalisten Barakzai om hun ikke kan si noe positivt om Pakistan.

– Afghanistan og Pakistan er dømt til å være naboland. Det er vår lykke og ulykke. Men jeg kan ikke komme på hva lykken består av, sier hun.

Den afghanske parlamentarikeren Shukria Barakzai er kjent som en skarp kritiker av Pakistan. Uansett utfall av dagens valg i nabolandet, tror hun Afghanistan fortsatt kommer til å lide under naboskapet. ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX