For den politiske hverdag har meldt seg for Helle Thorning-Schmidt (38). Hundre dager etter at hun ble valgt til Socialdemokraternes nye «formand», er det slutt på stående applaus.

Konkrete politiske prosjekter etterlyses, både i og utenfor egne rekker.

— Hun klarer ikke å skifte gir fra uforpliktende synspunkter til konkrete utspill, heter det i Politikens oppsummering av de første hundre formannsdagene hennes.

— I kontrast til selvsikkerheten de første dagene, står hun nå frem som lettere desorientert pappfigur, synes Berlingske Tidende og peker på en rekke politiske hundreprosentsjanser hun ikke har maktet å score på.

— Vi er rådville, sier et ikke-navngitt medlem av sosialdemokratenes folketingsgruppe til avisen.

Også statsminister Anders Fogh Rasmussen benytter sjansen. Etter hans mening har utfordreren verken evne, vilje eller talent til å skape politiske resultater.

Tråkker i salaten gjør hun også.

Nylig ansatte hun for eksempel en politisk rådgiver som offentlig hadde gjort narr av flere av sosialdemokratenes hederskronte veteraner.

Og hun presterte å informere Ekstra Bladet om ansettelsen før hun informerte sitt eget parti.

— Hvorfor har hun som nyslått partileder ikke fått litt coaching? spør Berlingske Tidende og himler i spaltene.

Stjerne for en aften?

Politiken tar enda hardere i.

— Etter hundre dager står den nye sosialdemokratiske dronning forpjusket tilbake, uten autoritet og en samlet politikk. Snart må hun bevise at hun ikke bare er en stjerne for en aften, skriver avisen i en lettere oppgitt oppsummering av Thorning-Schmidts første vaklende skritt på det glatte politiske dansegulv.

Og pekefingrene går i været fra mange hold, ikke minst i hennes eget parti. Der beskyldes hun av enkelte for å være både eneveldig og arrogant. Danske aviser kan rett som det er formidle en eller annen skittentøyvask i de sosialdemokratiske rekker. Noen melder seg ut, andre blir sparket. Helle Thorning-Schmidt har vanligvis en sentral rolle i oppstyret.

Lederstilen hennes omtales som «maskulin» og hun blir minnet om at hun ikke er adm. dir. i en privat bedrift, men leder for et sosialdemokratisk parti.

Tilhengerne forsvarer henne med at det bare er en håndfull frustrerte partimedlemmer som er ute etter henne fordi de ikke fikk sin kandidat valgt i april.

Parti utgått på dato

Men det var helt andre politiske toner i vårluften da hun etter uravstemning i april ble jublet inn som Socialdemokraternes første kvinnelige leder.

— Velgerne har over natten sett en revitalisert opposisjon stjele initiativet fra regjeringen, skrev Berlingske Tidende den gang.

— Ikke flere intriger, ikke flere kaffeklubber. De som ikke vil bidra, behøver ikke å komme. De kan bli hjemme!

Slik lød den nyvalgte formanns fyndige budskap til et parti mange mente trengte ny datostempling.

Og moderniseringen ga resultater. På meningsmålingene vokste sosialdemokratene med et rykk, fra 25,9 prosentpoeng etter krisevalget i februar til 29,9 da Thorning-Schmidt fikk hendene på rattet.

På det tidspunktet regnet mange med at Anders Fogh Rasmussens eneste oppgave var å holde statsministerstolen varm for den fremadstormende damen. Nå er det gått hull på gallupballongen og Fogh Rasmussen sitter tilsynelatende tryggere enn noensinne.

Travle tider

Selv forsvarer Helle Thorning-Schmidt seg med at hun har hatt det for travelt med formaliteter etter formannsvalget til også å produsere håndfaste politiske utspill.

I løpet av våren har hun i rettferdighetens navn dessuten hatt fingrene i store politiske saker, som integreringsavtale for innvandrere, skatteavtale, kommunereform og en debatt om førtidspensjon.

I en tale 1. mai lovet hun at sosialdemokratene skal sette dagsorden for de endringer som er nødvendig for at velferdssamfunnet skal holde i kommende generasjoner.

Noen mener at Thorning-Schmidt bør få litt mer enn 100 dager til å innfri dette løftet. Deriblant Information, som på lederplass sindig minnet om at det er først til høsten at hun skal vise om hun har bærekraft som politiker.

Om hun likevel kan bli Danmarks Gro.

DET VAR EN GANG ...: Applausen er forstummet, blomstene blir ikke lenger overlevert med like stor entusiasme. Helle Thorning-Schmidt må vise at hun duger.<p/> FOTO: SCANPIX