Et par timers søk med helikopter og like langt søk til fots fredag ga ingen resultater. Det ble bomtur, ikke helt uventet.

God posisjon

– Området er stort, og meteoritten ble brutt ned til mange småbiter, så jeg er egentlig ikke overrasket. Jeg hadde håpet å finne noe, men ikke ventet det, sier Ødegaard til NTB.

Meteoritten falt ned i nærheten av Nordreisa like over klokken to natt til onsdag 7. juni. Takket være forskningsinstituttet NORSAR kom Ødegaard til Nordreisa med en god posisjon på hvor meteoritten eksploderte, med en kilometers nøyaktighet. Posisjonen er nord for Reisavatnet, 80 kilometer fra tettstedet Nordreisa.

– Men vi vet ikke hvor høyt oppe det skjedde, det kan ha vært et sted mellom 3 og 14 kilometer over bakken, sier Ødegaard.

Regner videre

Høyt der oppe eksploderte den store meteoritten og delte seg opp i flere mindre biter. NASA har regnet på størrelsen basert på vitneutsagn og lyddata, og kommet til at den må ha vært flere tonn da den traff atmosfæren.

Hvor mye som ble igjen av den og traff bakken er helt uvisst. Men den ivrige kjendisastronomen er overbevist om at noe havnet på bakken.

– Nå drar jeg hjem og regner videre på hvor nedslagsfeltet kan være. Jeg håper også å få tak i flere data, blant annet satellittdata, som kan være svært nyttige, sier Ødegaard.

Kjempeeksplosjon

Grunnen til at han føler seg overbevist om at biter av meteoritten må ha funnet veien til bakken, er særlig størrelsen den må ha hatt. Den utløste et kjempesmell som flere vitner har beskrevet som voldsommere enn noe de har hørt før. Lysglimtet ble sett så langt sør som i Narvik, 700 kilometer unna.

To fiskere som satt og gjorde opp fisk ved Reisavatnet har fortalt at meteoritten lyste opp landskapet kraftigere enn sola. De oppdaget meteoritten fordi bakken de gjorde opp fisk på plutselig ble så lys.

– Det var litt rart å gå i området der meteoritten eksploderte for en drøy uke siden. Det må ha vært ufattelig dramatisk, og jeg gir ikke opp letingen, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

JAKTER: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard (t.h.), her i samtale med pilot Stig Rune Sæther i Helinord, fant ingen spor etter kjempemeteoritten som falt ned i Nordreisa i forrige uke. FOTO: SCANPIX
SPORLØS: Helikoptersøk og bakkesøk ga ingen resultater. FOTO: SCANPIX
HAR TROEN: Ødegaard er overbevist om at biter av meteoritten falt ned på bakken, og han fortsetter letingen. FOTO: SCANPIX
NÆR: Wenche Offerdal (t.h.) bor 7-8 mil unna der meteoritten eksploderte. Hun opplevde at gardinene i dette soveromsvinduet ble blåst inn av lufttrykket. FOTO: SCANPIX