• Vi vet ingenting om ham. Det er urovekkende, sier Nobelinstituttets sekretær, Geir Lundestad. De siste ukene har et stort antall kinesiske advokater og aktivister forsvunnet.

Kinesiske myndigheter har de siste ukene strammet svært kraftig inn på alt som minner om ytringsfrihet i landet, skriver Aftenposten.no.

Sensurmyndighetene jobber på overtid, Google hevder at kineserne bryter seg inn på folks Gmail-kontoer, flere titall menneskerettighetsforkjempere er sporløst forsvunnet.

Og fjorårets fredsprisvinner, menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo, har ikke vist livstegn siden kona hans, Liu Xia, fikk besøke ham i fengselet i oktober.

Jeg gråter. Ingen kan hjelpe meg Liu Xiaobos kone

— Urovekkende Ryktene er mange. Han kan ha blitt flyttet til et annet fengsel. Han kan bli dårligere behandlet som en følge av fredsprisen.

Men ingen vet.

— Vi har ingen ny informasjon om ham. Vi vet hverken fra eller til, sier Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær.

Han legger til at Nobelinstituttet overvåker medier, at de har egne kilder i Kina og at det er tydelig at ingen aner hvor Liu Xiaobo befinner seg.

— Det er urovekkende. Det er klart vi er bekymret, sier han.

Snek seg på nett Heller ikke konen, som har sittet i husarrest siden fredsprisen ble kunngjort i oktober, har gitt annen lyd fra seg enn noen korte setninger hun fikk sendt ut til en venninne da oppasserne hennes så en annen vei i slutten av februar.

— Jeg gråter. Ingen kan hjelpe meg, skrev hun da.

Kinesiske menneskerettighetsaktivister har fått det stadig vanskeligere den siste tiden. Opprøret i Nord-Afrika og Midtøsten gjør at Beijing frykter at et tilsvarende folkelig engasjement skal manifestere seg i de kinesiske gater.

Foreløpig har oppropet om en «sjasminrevolusjon» gitt få andre resultater enn noen arresterte vestlige journalister og en formaning fra myndighetene til de samme journalistene om ikke å «bruke loven som skjold» når de stiller spørsmål om hvilke lovbrudd de begikk da de forsøkte å dekke demonstrasjoner i Beijing.

Forsvunnet

Organisasjonen Chinese Human Rights Defenders sier at kampanjen mot kinesiske menneskerettighetsforkjempere er den hardeste på mange år. Flere titall kinesiske aktivister og advokater er forsvunnet de siste ukene. Familiene deres frykter nå for dem.

At kjente aktivister forsvinner i noen få timer eller dager er ikke uvanlig, men det er høyst uvanlig at advokater som Teng Biao, Jiang Tianyong og Tang Jitian er borte i ukevis uten spor, tiltale eller dom.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i høst et antall kinesiske menneskerettighetsadvokater da han besøkte Beijing. Han vil ikke si om noen av disse nå er arrestert, men gjør det klart at han er bekymret.

— Det er beklagelig med den innstrammingen vi har vært vitne til i den senere tid i Kina. Norge prioriterer støtte til menneskerettsforsvarere, det gjelder også i Kina, sier han, og legger til at UD følger utviklingen nøye.

Redusert kontakt

Han sier at kontakten med Kina er preget av at fjorårets fredspris ble tildelt en kinesisk aktivist, til tross for at norske myndigheter gjentatte ganger har understreket at Nobelkomiteen opererer uavhengig av norske myndigheter.

— Den politiske dialogen er redusert i etterkant av Nobelprisen, på kinesisk initiativ. Bildet er blandet, med begrenset kontakt på noen områder og tilnærmet normal kontakt og samarbeid på andre. Fra norsk side har vi understreket hele veien at vi ønsker et bredt samarbeid med Kina og at vi mener at dette er i begge lands interesse, sier Støre.

Den kinesiske ambassaden i Oslo besvarte i går ikke Aftenpostens henvendelser.