–Vi har en italiener som sier at han bor i Oslo, men vi har ikke fått klarhet i om denne opplysningen stemmer, sier pressetalsmann i Göteborg-politiet, Bengt Stav til NTB.

Søndag kveld var 63 personer pågrepet etter de voldsomme opptøyene under EU-toppmøtet i Göteborg. Av disse ble 49 fengslet i forhørsretten i Göteborg mandag ettermiddag. Politiet i Göteborg arbeidet sent mandag med å ta stilling til om flere av de pågrepne skal fremstilles for fengsling eller eventuelt slippes fri.

15 dansker Blant demonstrantene som fremdeles satt arrestert mandag, var 15 dansker. I tillegg satt en finne i svensk arrest, og sju tyskere. Ut over dette satt det arrestert svensker, italienere, briter og russere etter bråket i forbindelse med EU-toppmøtet.

Bråket kulminerte fredag kveld, og under de voldsomme sammenstøtene ble 51 demonstranter og 12 politibetjenter såret. En hendelse hvor demonstranter kastet stein mot politiet fikk politiet til å løsne skudd, og en 19 år gammel svenske ble alvorlig såret etter at han ble skutt i magen. Tilstanden hans ble mandag kveld oppgitt til å være noe bedre, men han lå fremdeles i respirator, melder det svenske nyhetsbyrået TT. Politiet hadde mandag avhørt et 20-talls personer om skuddepisoden.

Granskes Først mot slutten av denne uken vil svensk politi komme med en samlet oversikt over aksjonene i forbindelse med EU-toppmøtet. Men ifølge opplysninger som Göteborg-politiet har gitt det danske nyhetsbyrået Ritzau, ble til sammen 177 mennesker stanset ved grensen til Sverige.

I Sverige foregår det nå en intern oppvask etter tumultene på EU-toppmøtet. Tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal lede en komité som skal utrede hvordan politiet kan unngå lignende hendelser i framtiden. Med seg i kommisjonen får Carlsson fylkesmann Ulf Adelsohn. Carlsson og Adelsohns mandat er å foreslå tiltak som kan "forhindre lignende hendelser".

"Mellomting" –Vi kan konstatere at vi ikke hadde ressurser til å håndtere denne typen grupper, dette må vi kikke på, sa Adelsohn mandag til TT.

Han sa også at svensk politi må finne en mellomting i forhold til virkemidlene de valgte i helgen.

–Politiet kan ikke lengre bare stå stille med sine skjold og vente på at de skal kaste stein. Det må finnes en mellomting mellom å vente og å skyte med skarpt, sa Adelsohn.

I Sverige diskuteres det nå om politiet bør få adgang til å bruke tåregass og vannkanoner mot demonstranter slik politiet har adgang til i mange andre europeiske land.

NTB