Den første meningsmålingen, som ble tatt opp mens gårsdagens direktesendte debatt fortsatt pågikk, viste at 47 prosent av seerne mente CDU/CSUs Angela Merkel gjorde det bedre enn forventet.

Kansler-duellen varte i halvannen time og ble sendt direkte på Tysklands fire største fjernsynskanaler samtidig («det vil minne om Nord-Korea», kommenterte en tv-produsent i forkant). Møtet mellom mediesluggeren Gerhard Schröder, som er kjent for å stortrives foran kamera, og utfordreren Angela Merkel, var imøtesett med en enorm interesse. Merkel har slitt med et rykte som ikke spesielt trygg i fjernsynsdebatter, og kom tidligere i valgkampen blant annet i skade for å surre med netto og brutto, noe som ikke går upåaktet hen i Tyskland.

Angrep arbeidsløsheten

Men CDU/CSUs kanslerkandidat brukte ikke mange minutter på å bli varm i trøyen i går kveld, og virket langt mer selvsikker enn tidligere.

Hun angrep Schröder hardt for at Tyskland har nesten fem millioner arbeidsløse, og at det i år har forsvunnet 1100 tyske arbeidsplasser hver eneste dag. Hun lovet at det vil bli billigere for arbeidsgivere å ansette folk, at byråkratiet vil bygges ned og at skattesystemet vil bli forenklet — alt for å styrke økonomien og skaffe flere arbeidsplasser.

Merkel lovet også å gjøre alt hun kan for å få den radikale økonomen Paul Kirchhof som finansminister dersom hun vinner valget. Kirchhof er forkjemper for en flat skattesats på 25 prosent for alle - noe som slett ikke står i CDU/CSUs valgprogram, og som Merkel omtaler som «en visjon».

SPD fortsatt langt bak

Håpet til den hardt pressede forbundskansleren og hans sosialdemokrater i SPD var at debatten skulle gi dem anledning til å hale innpå CDU/CSU, som på meningsmålingene har ligget stabilt på 42 prosent de siste ukene. SPDs har halt seg opp på 32 prosent, noe som ikke holder til en fornyet regjeringskoalisjon mellom SPD og De Grønne.

Uten voldsomme endringer de siste to ukene vil spenningen være knyttet til om det blir en såkalt gul-svart koalisjon, mellom CDU/CSU og liberale FDP, eller om det kan gå mot en storkoalisjon mellom de konservative og sosialdemokratene, slik Tyskland hadde på slutten av 60-tallet.

69 prosent av tyskerne sa før gårsdagens debatt at de ville se sendingen, og så mange som 22 prosent trodde debatten kunne påvirke deres valg av parti på valgsøndagen 18. september. Spørsmålet er om gårsdagens udramatiske fjernsynsseanse var egnet til å få mange til å forandre sitt syn på de to kandidatene.